Az ünnepi édességek választéka meglehetősen széles, mégis érdemes kiemelni néhány közkedvelt finomságot a határon túlról. Az olasz calcionelliket, vagyis a kis zsebekre hasonlító süteményeket porcukorral tálalják, és hagyományosan mandulából, mézből és Punch Abruzzóból készül. Ez utóbbi egy édes likőr karamellizált cukorból, citromból és narancsból. De ugyanúgy jól működik a süteményhez a Cointreau, a Grand Marnier vagy a sötét rum. Persze a gyerekek miatt vanília kivonattal kiváltható az alkohol. Emellett ott van még a riciarelli, amit szintén mandulából készítenek, és
jó kiegészítője lehet egy gluténmentes ünnepi menünek.
A németeknél színes cukorkákkal díszített apró virágok kerülnek az asztalra, amelyeket vajból, krémsajtból, cukorból, tojásfehérjéből, vanília aromából, lisztből és egy tojásfehérjéből készítenek. Ez a spritz, ismertebb nevén a vaníliás omlós keksz. Az argentin alfajores pedig olyan, mint a nálunk már jól ismert isler. Ezek a kerek sütemények nagyon híresek Argentínában. Annyi a különbség, hogy nem lekvárral töltik, hanem karamellkrémmel. Az biztos, hogy nem kevésbé édes, mint a hazánkban elterjedt változata.
A madeleine kedvelt desszertnek számít Franciaországban, és szívesen fogyasztják tea mellé is, illetve abba mártogatva.
A kis süteményeket kagyló alakú formákban sütik, így magának a desszertnek is olyan az alakja, mint egy kagylónak. Ez persze nemcsak az ünnepek alatt fordulhat meg a család asztalán, hanem a hétköznapokban is. Még ismertebb karácsonyi desszert a bûche de noël, azaz karácsonyi fatörzs. Ez egy
piskótatekercs, amelyet krémmel töltenek meg.
Az Ausztriában elhíresült linzerkarikákat senkinek nem kell bemutatni, hiszen hazánkban is elég elterjedt, ám említhetnénk még a kis kifli alakú, töltött süteményeket is, amelyek egész Ausztriában, Németországban és az olasz Alpokban népszerűek, és onnan érkeztek hozzánk is. Felső-Ausztriában az ünnepi desszert a dióval és más finomságokkal töltött sült almát jelenti.
A svédek gyömbéres sütit és tejszínes szilvakrémet fogyasztanak az ünnepek alatt, a norvégok pedig mézes és mandulás aprósüteményt, amelyet gyömbérrel, ánizssal és fahéjjal ízesítenek.
A skót shortbread tésztája könnyű, és kevés összetevőből készül, ünnepivé pedig a gyömbér jellegzetes íze teszi. Ám említhetnénk még a karácsonyi palacsintát is, amelyet vajból, tejből, lisztből, cukorból, kandírozott és aszalt gyümölcsökből készítenek. Lengyelországban a kolache apró nyakkendőkre emlékeztető süteményeket sütik szívesen ebben az időszakban.
Az olasz ricciarelli és a francia madeleine receptjéért lapozzon a következő oldalra!