Hozzávalók:
Elkészítés:
Elválasztjuk a tojássárgáját a fehérjétől, a sárgáját mély tálba ütjük. A fehérjét jól zárodó műanyagba tesszük, és lefagyasztjuk (vagy ha maradt ki még más ételből, süteményből is, itt találunk recepteket, mire lehet felhasználni).
A sárgájához hozzáadjuk a mustárt és a sót, botmixer habverős fejével elkezdjük keverni, miközben nagyon lassan, cérnavékonyan csorgatjuk hozzá a repceolajat. A majonéz akkor lesz jó, ha aranysárga színűvé és pudingszerűvé válik, megfordítva benne marad a tálban.
Apróra szeleteljük a lilahagymát, a konzervekről leöntjük a sós levet, majd a tonhalat és a lilahagymát belekanalazzuk a majonézbe, és alaposan elkeverjük. Azonnal fogyasztható, de ha hűtőbe tesszük 2-3 órára, jól összeérnek az ízek.
Tálalásnál rózsaborsot szórunk rá, és szeletelt olívabogyót teszünk a tetejére. Fogyaszthatjuk pirítósra, ropogós kenyérre kenve, de mártogathatunk bele szárzellert vagy csíkokra vágott friss, ropogós répát is.