Harminc évvel ezelőtt még valószínűleg bárhol a világon megmosolyogták volna a hírt, ami kiváló angol pezsgőkről tudósít. Elképzelhetetlennek tűnt akkoriban, hogy a francia pezsgőknek kihívói, sőt riválisai legyenek. Főképp nem a szigetországból. Ám, akik így gondolták, tévedtek. A klímaváltozásnak köszönhetően az elmúlt években több új szereplő is megjelent a világ pezsgőpiacán. A legmeglepőbb sikereket pedig az angol pezsgőtermelők érték el, akik 2014-ben még 59, 2017-ben már 89 tétellel neveztek a pezsgők világbajnokságán.
Ahhoz, hogy az okokat megértsük, tudnunk kell, hogy a pezsgőknek szánt szőlőket teljesen máshogy termesztik a gazdák, mint a csendes borok szőlőit.
A pezsgő alapbornak ugyanis az átlagnál alacsonyabb alkoholfokkal és magasabb savtartalommal kell rendelkeznie. A pezsgőnek szánt szőlőket korábban szüretelik, és a zöldmunkáknál is másfajta módszereket használnak.
Metszésnél például sokkal több levelet hagynak fenn a szőlőtőkéken, hogy azok biztonságos árnyékot nyújtsanak a fürtöknek, melyekben így alacsonyabban marad a cukorfok.
Champagne az európai szőlőtermesztésnek szinte az északi határán helyezkedik el. A hűvös klíma éppen megfelelő a kívánt hatás eléréséhez. Ezenkívül mészkőben gazdag altalaja is a magasabb savasságot segíti elő. A klíma azonban – ahogy a világon minden más egyéb is – változik.
A globális átlaghőmérséklet az utóbbi évtizedekben emelkedett, amihez a szőlősgazdák megpróbáltak alkalmazkodni; a legtöbb helyen – így Magyarországon is – előrébb hozták a szüret időpontját.
2017-ben például hazánkban a megszokotthoz képest két héttel korábban szüreteltek az egész országban.
A másik, amit tehetnek a pincészetek, hogy újabb, északabbra lévő szőlőterületeket keresnek.
A globális átlaghőmérséklet 1 Celsius fokos emelkedése ugyanis nagyjából 200 kilométeres északra tolódásnak felel meg.
Így lehetséges az, hogy már Nagy-Britannia déli részein is beérik a szőlő, és emiatt egyre többen kezdtek el szőlőműveléssel, borkészítéssel foglalkozni.
Az Egyesült Királyságban ma már több mint 500 szőlőskert van 2330 hektáron, ami több mint kétszerese a tíz évvel ezelőtti számnak. A pezsgők a bortermelés 66 százalékát adják.
A legnépszerűbb szőlőfajták pezsgőkészítéshez a Champagne régióban is használt chardonnay, pinot noir és pinot meunier. Ráadásul egyre több a díjnyertes, kiváló minőségű angol pezsgő.
A 2015-ös pezsgőversenyen 46 aranyérmet nyertek az angol pezsgők,
aztán 2017-ben az angol Hattingley 2011-es évjáratos Blancs de Blancs (Magnum) pezsgője a kategóriában a francia vetélytársait is maga mögé utasítva lett világbajnok.
Az angol pezsgők nemcsak a versenyeken tarolnak, a fogyasztók is szívesen választják. Egyrészt azért, mert a champagne-hoz képest megfizethető az angol pezsgő ára: a győztes Hattingley 2011 Blancs de Blancs normál üveg 33 fontba, azaz 12 000 forintba kerül.
Hogy az angolok jól döntöttek, mikor szőlőtermesztésbe fogtak, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a leghíresebb Champagne-házak is vásároltak területeket az ország déli részén, Londontól mintegy 75 mérföldnyire. A nagyok közül elsőként a francia Taittinger-ház lépett. Kent településéhez közeli szőlőterületet ültetett be azzal a céllal, hogy kiváló minőségű angol pezsgőt állítson elő. Az itt termett szőlőből készült Taittinger-pezsgőre azonban még öt évet várnunk kell: 2023-ban kerül piacra, akkor lehet majd először megkóstolni.
Kent és Sussex megyék egyébként nagyon hasonlítanak a francia Champagne borvidékhez.
A területekre jellemző hűvös klíma és a kréta típusú mészköves talaj ideális állapotokat teremt a pezsgőkhöz szánt szőlők termesztéséhez.
A Champagne-hoz hasonló földrajzi adottságok mellett a területvásárlásban az is szerepet játszhatott, hogy a brit földekhez sokkal olcsóbban hozzá lehetett jutni, mint egy ugyanakkora területhez Champagne-ban. Amikor a Tattinger-ház vásárolt, Anglia gyümölcsöskertjének tartott Kent környékén 4 ezer fontba került egy hektár termőföld. Champagne-ban már akkor is 100 ezer fontot tett ki egyetlen hektár.
A brit újdonságokat idén áprilisban Magyarországon is meg lehet kóstolni egy előadáson, amelyet Tom Stevenson, a pezsgő-világbajnokság alapítója tart április 6-án a Várkert Bazárban, a VinCE Budapest Wine Show-n. Stevensont a champagne legnagyobb szakértőjének tartják, az általa alapított The Champagne & Sparkling Wine World Championshipset 2014 óta rendezik meg évente.