Az elmúlt néhány évben megkétszereződött a bioborászatok száma hazánkban; a magyar termelők többsége a bor minőségén szeretne javítani az újításokkal. Ez azonban csak az első lépésük a természet felé, hiszen sokan már a biodinamikus gazdálkodás iránt is komolyan érdeklődnek. Eszerint a borászat jövője a gépek és vegyszerek kiiktatásában rejlik, helyüket a lovak és a gyógynövények veszik át.
Nemcsak a gazdaságosságon, hanem a minőségen is lehet javítani, ha a modern termelési eszközök helyére olyan hétköznapi dolgok lépnek, mint a hold mozgásának követése, vagy ha teát főzünk egy szőlőtőkének.
A biodinamikus gazdálkodás nem pusztán egy divathullám: a díjnyertes borkészítést is olcsóbbá teszi.
A biodinamikus termelés alapelve a természetközeliség: ezekben a borászatokban lovakat használnak, és csalánnal,
vagy éppen teával permeteznek.
A szőlő gondozása közben a Hold mozgását is figyelembe veszik, a föld táplálására pedig különböző természetes anyagokat tartalmazó készítményeket használnak.
Zadravec Zsolt öt éve dolgozik az osztrák Sepp Moser borászat szőlészeti vezetőjeként. A termelés teljesen biodinamikus, amelynek köszönhetően
a szőlő ellenálló a betegségekre,
a belőle készült borok pedig zamatosabbak és különlegesebbek. Zadravec Zsolt magyar pincészetek tanácsadójaként is dolgozik, emellett a VinCE Budapest Wine Show Biodinamkus elsők mesterkurzusának társelőadója Monty Waldin borszakíróval. Meggyőződése, hogy a biodinamika a hazai borászok számára is kitörési lehetőséget jelent, és utat nyithat a külföldi piac felé.
Külföldön már elvárás, hogy egy bor bio legyen, de legalábbis ökotudatos gazdálkodásból származzon. Tudják ezt a magyar borászok is, ezért évről évre egyre több pincészet tér át a környezettudatos, természetközeli borgazdálkodásra
– mondta el Zadravec Zsolt.
A biodinamikával kapcsolatosan azonban még sokan szkeptikusak, pedig ha időben felismernék a lehetőséget, kimagasló eredményeket érhetnének el akár a világpiacon is. Ez a technológia ráadásul környezetkímélőbb és olcsóbb is a hagyományos módszereknél.
Monty Waldin angol borszakíró az 1990-es évek elején kezdett el biodinamikával foglalkozni, és azóta több könyvet adott ki a témában. Számtalan pincészetet lát el tanácsával Európában és Amerikában, illetve rendszeres bírája a Decanter's World Wine Awardsnak. A mesterkurzuson még többet tudhatunk meg a természetközeli gazdálkodásról, illetve az osztrák
Sepp Moser vagy a Nikolaihof pincészet biodinamikus borain
keresztül megtapasztalhatjuk ennek gyümölcsét.
Aki szeretné jobban megismerni a természetközeli borgazdálkodás alapjait, annak érdemes részt vennie április elején a VinCE Budapest Wine Show biodinamikus elsők mesterkurzusán, a Várkert Bazárban.