A bouillabaisse a hagyományos provence-i halleves, amelyet marseille-i halászok készítettek először. Az étel fontos összetevői a hal mellett a a zöldségek, a rouille mártás és a pirítós. A franciák készítik hal helyett csirkéből is. Most ezt a verziót mutatjuk be.
Az ételnek különleges aromát ad az édesköménygumó, a csillagánizs, és a franciák kedvelt itala, a szintén ánizsos pastis. Ha ezeket az ízeket nem kedveljük vagy erősnek érezzük, nyugodtan elhagyhatjuk a levesből, szárzeller helyett pedig használhatunk apróra vágott zellergumót.
Csirke bouillabaisse
Hozzávalók:
2 csirkemell
4 csirkecomb
2 evőkanál olívaolaj
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 zellerszár, kockára vágva
4 darab paradicsom
6 burgonya, kockára vágva
1 édesköménygumó
1 narancs héja (kezeletlen, vegyszermentes)
1 liter csirkehúsleves
fél dl pastis (ánizsos szeszes ital – elhagyható)
6 szelet kenyér
3 db csillagánizs
petrezselyem, babérlevél, kakukkfű, sáfrány
só és bors
Hozzávalók a rouille szószhoz:
4 gerezd fokhagyma
1 tojássárgája
olívaolaj
1 csipetnyi sáfránypor
1 csipet paprika
1 csipetnyi Cayenne-bors
1 csipetnyi só
apróra vágott snidling
Rouille szósz elkészítése:
Keverjük össze a tojássárgáját a fűszerekkel, majd nagyon kis adagokban kezdjük el hozzáadni az olajat, miközben folyamatosan keverjük gyors mozdulatokkal egy habverővel vagy a botmixer habverő fejével (ugyanúgy, mintha majonézt készítenénk), egészen addig, míg kemény krémet nem kapunk. Reszeljük bele a fokhagymát, és adjuk hozzá a nagyon apróra vágott snidlinget.
A leves elkészítése:
Kevés olajban pároljuk üvegesre az apróra vágott vöröshagymát és az édesköményt anélkül, hogy színt kapnának.
Önstük fel az egy liter csirkelevessel.
Adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot, zelerrszárat, fokhagymát, majd a csillagánizst, narancshéjat, petrezselymet, babérlevelet, kakukkfűvet, sáfrányt, borsot és sót.
Forraljuk fel, majd adjuk hozzá az alsó és felső részre bontott csirkecombokat, főzzük 35 percig alacsony hőfokon.
Adjuk hozzá a felszeletelt csirkemellett, és főzzük tovább 15 percig.
Ezután tegyük bele a kockára vágott burgonyát, és a fél dl pastist. A leves akkor van kész, amikor a burgonya megfő.
Tálaláskor adjunk mellé fokhagymával bedörzsölt és rouille szósszal megkent pirítóst.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!