Az édeskömény hosszú szárait, leveleit, magjait és gumóját már évszázadok óta használják a gyógyászatban. Az ókori Görögországban Hippokratész a csecsemők bélgörcseire ajánlotta, míg Dioszkoridész, orvos, botanikus és gyógyszerész, emésztést segítő gyógynövényként emlegette. A mediterrán térségben őshonos növénnyel azonban nemcsak a görögök, hanem az egyiptomiak, a kínaiak és a rómaiak is gyakran gyógyítottak.
Az édeskömény hozzájárul csontjaink egészségéhez, hiszen vasat, foszfort, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket és K-vitamint is tartalmaz. Ez utóbbi segíti a kalcium felszívódását, hiánya növeli a csonttörés kockázatát. Továbbá a magjában található illóolajnak puffadásgátló, görcsoldó, emésztést segítő hatása van, és megszünteti a gyomorfájdalmakat.
A kálium, a kalcium és a magnézium felveszi a harcot a magas vérnyomással, rost-, folsav-, C-vitamin- és B6-vitamin tartalma pedig hozzájárul a szív egészségéhez.
A növényben található A- és C-vitamin erős antioxidánsok, védik a szervezetet a szabad gyököktől, amelyek károsítják a sejteket. A Stanford Medicine Cancer Institute szerint
az antioxidánsok csökkentik a rák kialakulásának kockázatát.
Ám nemcsak a gumója és a magjai, hanem a levelei is rendkívül hasznosak: asztmásoknak szokták ajánlani, hogy forrázzák le a leveleket, hajoljanak a gőz fölé, és inhaláljanak. Ez gyengíti a tüneteket, és köhögés ellen is kiváló. Az ősi Kínában a teáját kígyómarás, rovarcsípés, ételmérgezés és torokfájás esetén használták.
A növény minden része ehető, az íze és az illata az ánizsra emlékeztet, a húsa pedig ropogós. Gumójából előételt, főzeléket, mártást és salátát is készíthetünk. Olaszországban például szívesen fogyasztják párolva, vagy olajban kisütve köretként. Emellett a zöldséglevesek kiváló alapanyaga, és még krémlevest is főzhetünk belőle.
Alacsony a kalóriatartalma, és csökkenti az étvágyat, ezért gyakran használják diétás ételek elkészítéséhez.
Lesse el a videóból, hogyan kell feldarabolni a növény gumóját, majd készítsen egytálételt krumpliból, édesköményből és sertéshúsból! Recept a videó után.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Daraboljuk fel a krumplit, a paprikát és az édeskömény gumóját, majd tegyük egy tepsibe a kakukkfűvel, a fokhagymával, és pirítsuk néhány percig. Keverjük össze a paradicsompürét a húsleves alaplével, öntsük a tepsibe, fedjük le alufóliával, és süssük további 30 percig. Ha letelt az idő, állítsuk be a sütőt 220 fokra, tegyük a tepsibe a sertésszeleteket, és süssük 15-20 percig, vagy amíg aranybarnára pirul.