Vadnyugati pásztorpite sörös marhapörkölttel

Vágólapra másolva!
Tegye fel a cowboy kalapot, izzítsa be a sütőt, és készítsen egy olyan fogást, ami után mindenki megnyalja majd mind a tíz ujját. Például egy tál vadnyugati pásztorpitét. A sör- és húsimádók biztosan összevesznek az utolsó falaton!
Vágólapra másolva!
Forrás: shutterstock.com

Vadnyugati pásztorpite – Ree Drummond receptje

A sörös-paprikás marhapörkölt hozzávalói:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál sózott vaj
  • 900 g marhahús, felkockázva
  • 1 közepes vöröshagyma, felkockázva
  • 3 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 2 púpozott evőkanál liszt
  • 7,5 dl marhahúsleves-alaplé
  • 350 ml sör
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 evőkanál Worcestershire-szósz
  • 1 ½ teáskanál cukor
  • ½ teáskanál pirospaprika
  • ½ teáskanál só
  • frissen őrölt feketebors
  • apróra vágott friss petrezselyem a tálaláshoz

A tormás burgonyapüré hozzávalói:

  • 2250 g burgonya, meghámozva és darabokra vágva
  • 220 g szobahőmérsékletű sózott vaj
  • 225 g szobahőmérsékletű krémsajt
  • 2,5 dl 20%-os főzőtejszín
  • 1 evőkanál torma
  • ½ vagy 1 teáskanál fűszersó, ízlés szerint
  • ½ teáskanál só
  • 1 teáskanál frissen őrölt feketebors
  • ¼ bögre (0,5 dl) apróra vágott friss petrezselyem

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, majd készítsük el a sörös-paprikás marhapörköltet. Melegítsük fel az olajat és a vajat egy nagy edényben, közepes lángon. Pirítsuk meg a húst, majd tegyük félre. Szórjuk a hagymát az edénybe, és dinszteljük 2-3 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát, és főzzük még néhány percig.

Szórjuk bele a lisztet, keverjük jól össze a hagymával, azután öntsük rá a marhaalaplevet, a sört, a paradicsompürét, a Worchestershire-szószt, a cukrot, a pirospaprikát, a sót, a kevés fekete borsot és egy kis vizet. Öntsük bele a megpirított húst, keverjük össze, tegyük rá a fedőt, és hagyjuk rotyogni 1 ½-2 órát, míg a hús megfő, és a leve besűrűsödik. Ha kész, szórjuk meg petrezselyemmel.

A tormás burgonyapüréhez főzzük meg a krumplit, majd tegyük egy tiszta fazékba, azután közepes lángon törjük össze, és hagyjuk, hogy a gőz elpárologjon. Zárjuk el a lángot, utána adjuk hozzá a vajat, a tejszínt, a krémsajtot, a tormát, a fűszersót, a sót és a fekete borsot. Keverjük össze, majd a tetejére szórjunk petrezselymet.

Tegyük a marhapörköltet egy 25 cm átmérőjű serpenyőbe vagy sütőedénybe, kanalazzuk a tetejére a tormás burgonyapürét, és egy spatula segítségével egyenletesen oszlassuk el. Süssük 40-45 percig, míg a teteje aranybarna lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!