Az empanada sült, töltött tésztabatyu, a spanyol és portugál konyha része. A reggeli és vacsora gyanánt is szívesen fogyasztott ételnek számos fajtája létezik; mi most egy sonkával és tojással készített receptet hoztunk el önnek.
Hozzávalók a paprikaszószhoz:
*1 bögre= 2,5 dl
Hozzávalók a sonkás-tojásos töltelékhez:
Hozzávalók a tésztához:
A paprikaszósz elkészítése:
Melegítse fel a serpenyőben az 1 evőkanál olívaolajat, dinsztelje a hagymát, utána adja hozzá a fokhagymát, végül a paprikát. Sózza, borsozza, és főzze 5 percig.
Tegye a keveréket egy turmixgépbe, adja hozzá a maradék olajat, az ecetet, a tejszínt, a mézet, és keverje, míg sima szószt kap.
A sonkás-tojásos töltelék elkészítése:
Egy teflonos serpenyőben olvasszon meg 2 evőkanál vajat, adja hozzá a sonkát, és pirítsa míg aranybarna lesz. Szedje ki egy papírtörlővel kibélelt tányérra, és tegye félre.
Vegye kicsire a lángot, tegyen a serpenyőbe még 2 evőkanál vajat, a 8 felvert tojást, és süsse néhány percig. Öntse át egy tálba, keverje hozzá az újhagymát, a kecskesajtot, a sonkát, a sót és a borsot.
A tészta elkészítése:
Melegítse elő a sütőt 220°C fokra, és béleljen ki egy tepsit sütőpapírral. Gyúrja össze a lisztet, a vajat, a sót és annyi vizet, hogy a tészta formázható legyen. Nyújtsa vékonyra, utána szaggasson belőle 18 centiméter átmérőjű köröket.
Oszlassa el a tölteléket a tésztakorongok közepén, kenje meg a tészta szélét a vízzel felvert tojással, végül hajtsa rá a keverékre úgy, hogy félhold alakú formákat kapjon. Nyomkodja le a széleket villával.
Kenje meg a batyukat a vízzel felvert tojással, vágja be a tetejüket, és süsse az empanadákat körülbelül 10 percig, vagy míg aranybarnák lesznek. Tálalja paprikaszósszal és friss korianderlevéllel.