Kate Middleton kedvenc desszertje a karamellás puding, ami egyáltalán nem a magyar értelemben vett pudingot jelenti. Ez egy ínycsiklandóan puha sütemény, amelyet datolyával és melasszal ízesítenek, karamellás sziruppal, tejszínhabbal és vaníliafagylalttal tálalnak.
Ám Kate nemcsak a karamellás pudingért van oda; amikor hét hónapos terhes volt George herceggel, imádta a házi zöldséges ételeket, például a fűszeres, pikáns curryt.
Kate egyébként csak ritkán eszik húst, és úgy tűnik, a curry az egyik kedvenc fogása: indiai útjuk során Raghu Deora, indiai szakács, kebabból és lencséből készült curryjének is sikerült levenni a lábáról a hercegnét.
Persze Katalinnak nemcsak az ételek, hanem az ajándékozás tekintetében is jó ízlése van. Amikor első karácsonyát töltötte a brit királyi családdal, elhatározta, hogy a
nagymamája csatnijával
ajándékozza meg a királynőt. Kezdetben aggódott, ám végül a recept sikert aratott.
A csatni az indiai konyha fűszeres mártása;
különböző zöldségekből, gyümölcsökből, illetve azok kombinációjából készítik, általában erősen fűszerezik, a húsok kellemes kiegészítője.
Próbálja ki ön is, mire képes a Middleton család házi csatnija! Recept lejjebb!
Azt már megtudtuk, hogy a hercegnő ízlése minden tekintetben kiváló, így nem meglepő, hogy egy olyan kórházban adott életet harmadik gyermekének, amely ötcsillagos hotel szintű szolgáltatást nyújt.
Noha a hercegné már a szülés után 6 órával hazatért a családjához, így nem tudta kiélvezni a magas színvonalú ellátást, addig Ana Klemencic Cabuk, a 36 éves anyuka igen. Ő is a paddingtoni St. Mary kórház Lido szárnyában szülte meg kislányát, és összesen 6 napot töltött ott.
A szoba hatalmas volt, benne egy szép, nagy ágy; a fürdőszoba szintén óriási, külön zuhanyzóval. Volt műholdas tévé, wifi, és mindenről gondoskodtak, amire a babának szüksége volt. Sőt, minden reggel különböző magazinokkal érkeztek az ápolók, amelyek közül kiválaszthattam, melyik érdekel
– emlékezett vissza Ana.
A vacsora lasagne és panna cotta desszert volt. Ez utóbbi a kedvencem, ezért dupla adagot kértem.
Ana kislánya légzési nehézségekkel küzdött, ezért antibiotikumokra volt szüksége. Emiatt döntött úgy a pár, hogy tovább maradnak a kórházban. A szobában volt egy kanapéágy is a férj számára, aki szintén kivehette a részét a kulináris élvezetekből.
A különleges ellátás azonban nem volt ingyen: a pár összesen 10 000 fontot, vagyis körülbelül 3,5 millió forintot fizetett. Mi minden járt ezért az árért? Érzéstelenítés, a szülés lebonyolítása, pótágyazható egyágyas szoba, saját fürdő különböző tisztálkodó szerekkel, á la carte reggeli, ebéd és vacsora, na meg persze az elmaradhatatlan ötórai tea. Ám ez még semmi, hiszen az anyuka akár pezsgőt is rendelhetett volna, ha arra vágyik.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Tegye a hozzávalókat egy edénybe, és kezdje el főzni. Amint elkezd rotyogni, csökkentse a hőt, és folyamatos keverés mellett főzze további 1,5-2 órán át, vagy amíg besűrűsödik. Vegye le a tűzről, hűtse ki, vegye ki belőle a muszlint, és kanalazza a csatnit befőttesüvegekbe.
Ne töltse teljesen tele, legalább 1 centimétert hagyjon a tetején. Hűvös helyen egy évig is eláll, felbontás után egy hónapon belül fogyassza el.
Hozzávalók a süteményhez:
Hozzávalók a karamellás öntethez:
A sütemény elkészítése:
Áztassa forró vízbe a datolyát, fedje le, és tegye félre. Melegítse elő a sütőt 190 fokra, töltsön meg egy grillráccsal ellátott tepsit körülbelül 16 ml vízzel, és tegye a sütőbe. Vajazzon ki egy 23x23 centiméteres tepsit, utána hintse meg liszttel.
Keverje össze a 3 és ½ evőkanál vajat a cukorral egy botmixerrel; egyenként adja hozzá a tojásokat, utána a melaszt, a juharszirupot, a vaníliát és fokozatosan a lisztet is. A konyhai robotgép segítségével pürésítse a megpuhult datolyákat, utána keverje hozzá a szódabikarbónát, és öntse az egészet a lisztes keverékhez. Dolgozza össze, öntse az előkészített tepsibe, és süsse 35 percig.
Az öntet elkészítése:
Olvassza meg a vajat és a cukrot közepes lángon. Lassan adja hozzá a tejszínt, és főzze a keveréket, míg besűrűsödik. Vágja a süteményt négyzet alakú darabokra, tálalja karamellás öntettel, tejszínhabbal és vaníliafagylalttal.