Marokkóban, Indiában és Dél-Amerikában a csicseriborsó közkedvelt élelmiszernek számít, ám hazánkban már kevésbé elterjedt. Érdemes hát ellesni néhány dolgot az arab világból, hiszen az említett babfélének számos jótékony hatása van.
Mint minden hüvelyes, úgy a csicseriborsó is összetett szénhidrát, tehát a szervezet lassan emészti meg, és sokáig biztosít energiát. Még a nagyon szigorú diéták is szükségessé teszik a napi legalább 25 gramm szénhidrátot, amelyet például egy tál egészséges csicseriborsó-saláta fedez is.
Magas fehérje és rosttartalma miatt különösen a vegánok számára kötelező táplálék.
Sőt, még lisztet is szoktak belőle készíteni, amely meg a gluténmentes étrendben állja meg a helyét.
Mivel a legmagasabb rosttartalmú alapanyagok közé tartozik, javítja az emésztést: eltávolítja a bélfalakon lerakódott salakanyagokat. Emellett
csökkenti a magas vérnyomást
és az egészségtelen koleszterinszintet, így a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Továbbá karotinban, vasban, cinkben B1-, B6- és E-vitaminban gazdag. Magas triptofántartalma miatt pedig segíthet a fáradt, kimerült hétköznapokon.
Ha meghalljuk a csicseriborsó szót, a legtöbbünknek a humusz jut róla eszébe. Ám a babféle ennél sokkal több lehetőséget tartogat számunkra.
Az arabok például köretként, kuszkuszhoz keverve és önmagában is fogyasztják.
Emellett készülhet belőle leves, saláta és ragu is. Íze édeskés, a dióra hasonlít, így jól passzol hozzá a gyömbér, a koriander vagy a római kömény is.
Készítsen marokkói csicseriborsó-levest!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Pirítsa meg a hagymát és a fokhagymát az olívaolajon. Adja hozzá a csilit, a gyömbért, a köményt, a Ras El Hanout-fűszerkeveréket és a fahéjat. Főzze 1 percig.
Adja hozzá a pirított paprikát, a paradicsomot és a húslevesalaplevet. Forralja fel, majd tegye rá a fedőt, és főzze 10 percig.
Vegye le a tűzről, azután egy botmixer segítségével keverje össze, míg krémes állagú lesz. Ha túl sűrű, öntsön hozzá még egy kis vizet, majd rottyantsa össze.
Adja hozzá a csicseriborsót, a citromot és a mézet; hagyja főni még néhány percig. Tálalja kuszkusszal.