A dal makhani vagy dal makhni egy népszerű indiai étel a Punjab régióból. Ma már azonban egész Indiában, sőt a világ más pontjain is elterjedt. Elsősorban fekete lencse, vörösbab, vaj és tejszín hozzáadásával készül. Az általunk jól ismert lencsefőzelékhez hasonló ételt leggyakrabban rizzsel vagy lepénykenyérrel tálalják.
Elkészítése egyáltalán nem bonyolult, viszont rengeteg fűszer kell hozzá, hogy valóban testet ölthessen
india valódi ízvilága.
Szerencsére már hazánkban is kaphatóak indiai fűszerkeverékek, mint a garam masala, amely ehhez a recepthez is kelleni fog.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítse fel az olajat egy fazékban, azután pirítsa meg rajta a fokhagymát, a gyömbért és a jalapeñót. 4-6 perc múlva keverje hozzá a garam masalát, a köményt, a sót és a koriandert. Ízlés szerint ízesítse őrölt fekete borssal. Főzze folyamatos keverés mellett 1 percig.
Keverje hozzá a paradicsomot, azután a lencsét, a babot, a vizet és a babérlevelet. Vegye le a hőt, és párolja a lencsét, amíg megpuhul. Ez körülbelül 35 percet vesz igénybe.
Tegyen át a keverékből két csészényit egy turmixgépbe, és dolgozza össze. Öntse vissza a masszát a fazékba, végül adja hozzá a citromlevet is. Ha szeretné, hogy még krémesebb legyen, keverje hozzá a tejszínt.
Tálalja frissen aprított korianderlevéllel.