A Journal of Hypertension egyik tanulmánya szerint a fokhagyma rendszeres fogyasztása csökkenti a vérnyomást, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. A tanulmányt egy vizsgálat előzte meg, amely 4 hétig tartott, és összesen 415 beteg vett részt rajta: fokhagyma-étrendkiegészítők fogyasztását próbálták összefüggésbe hozni a vérnyomáscsökkenéssel.
A résztvevők naponta legalább 600-900 milligrammos fokhagyma-étrendkiegészítőt kaptak. Az eredmény:
az étrendkiegészítő a placebóval ellentétben javította a vérnyomás két értékét, a szisztolés és a diasztolés nyomást.
A kutatócsoport megállapította, hogy a fokhagyma kardioprotektív hatása a hidrogén-szulfidból származhat, amely akkor keletkezik, ha a
gerezdeket összetörik vagy megsértik.
Ám a főtt és feldolgozott fokhagymából elveszik a hidrogén-szulfid. Ezt patkányokon ellenőrizték a kutatók.
Az egyik csoport frissen tört, míg a másik feldolgozott fokhagymát kapott. Az állatoknál szívrohamot idéztek elő, majd megvizsgálták az eredményeket. Mind a tört, mind a feldolgozott változat csökkentette az oxigénhiánnyal járó károkat,
ám a friss fokhagyma nagyobb hatást gyakorolt a véráramra, és megnövelte a nyomást a szív bal kamrájában.
A kutatók szerint azonban további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy még jobban megértsék és feltárják a gyógy- és fűszernövény magas vérnyomásra gyakorolt hatását.
Addig sem érdemes kihagyni az étrendünkből, úgyhogy készítsen már holnap reggel fokhagymás-petrezselymes kenyeret a családnak!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 176 fokra. Egy kis tálban keverje össze a vajat, az olívaolajat és a sót. Adja hozzá a fokhagyma felét, illetve a darált petrezselymet, és dolgozza jól össze.
Kenje meg a kenyereket a fokhagymás keverékkel, fedje le fóliával, azután süsse 15 percig. Vegye le róla a fóliát, és süsse még 5 percig.
Várja meg míg kihűl, és kenje meg a maradék frissen tört fokhagymával. Fogyassza reggelire.