Az emberi szervezet nem termel kalciumot, ezért a szükséges napi 1000-1200 milligrammot a táplálékainkkal kell felvennünk. A gyerekek számára különösen fontos a tej, mert zsírokat, szénhidrátot, fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, amelyekre szükség van a fejlődésük során.
A tejtermékekben optimális és jól emészthető formában van jelen a fehérje, a tejzsír, a tejcukor és a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamin.
Minden olyan termék, ami tejből készül jelentős A-, B1-, B2- és B12-vitaminforrás, emellett a foszfor, a magnézium és a cink is található benne.
A jelenlegi hazai, átlagosan napi 1,8 dl-es tejfogyasztás – a táplálkozási szakemberek véleménye szerint – kevés. Egészségünk megőrzése szempontjából az ideális mennyiség
fél liter tej,
vagy azzal egyenértékű tejtermék lenne.
A Tej Világnapját több mint egy évtizede ünneplik június 1-jén a világ közel 160 országában.
Magyarországon a világnap alkalmával szervezett tejfesztiválon a „Tejszív kampány" két nagykövete, az olimpiai bronzérmes, többszörös Európa-bajnok úszónő, Kapás Boglárka és az olimpiai és Európa-bajnokságon bronzérmes, ifjúsági olimpiai bajnok Kenderesi Tamás ösztönözte tejfogyasztásra a fiatalokat.
Az egész napos eseményen számos érdekes program, edukációs játékok és egy tejkamion várta a gyermekeket. Az ügyességi játékok és kézműves foglalkozások mellett „Álmaim tejesdoboza" címmel rajzversenyen is összemérhették tudásukat a kisdiákok.