A karamellszósz legfontosabb hozzávalói a cukor és a víz. Ha elkezdjük hevíteni a keveréket, a cukor elolvad, és hamarosan egy híg szirupot kapunk. Minél tovább hagyjuk rotyogni, annál több víz párolog el belőle, így a szósz egyre sűrűbb lesz.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Tegyük a vizet és a cukrot egy edénybe, és forraljuk fel. A cukor körülbelül 160 fokon fog teljesen feloldódni. Ezen a ponton a szirup színe világos.
A citromlevet hígítsuk fel néhány csepp vízzel, azután adjuk hozzá, keverjük jól el. Miután a szirup forrni kezd, hagyjuk közepes lángon rotyogni legalább 8-10 percig. Amint világos aranybarnából sötétbarnává színeződik, rögtön vegyük le a tűzről, és tegyük az edényt jeges vízbe legalább 10 másodpercre.
Semmiképp se hagyjuk tovább a tűzön, különben a végeredmény fekete színű karamell lesz, ami a kukában, és nem a süteményben fogja végezni.
Amint letelt a néhány másodperc, a házi karamellszósz máris készen áll a használatra.
Amennyiben cukor nélkül
szeretnénk elkészíteni, csak a következő instrukciókat kell követnünk.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Keverjük össze a hozzávalókat egy serpenyőben, azután kezdjük el melegíteni. Forraljuk fel, közben alkalmanként keverjük meg.
Amint a karamell elkezd megvastagodni és sötétedni, vegyük le a tűzről, és tegyük 10 másodpercre jeges vízbe. Hagyjuk egy kicsit kihűlni, és már használhatjuk is.