Az Európához tartozó Feröer-szigetcsoport Izland és Norvégia között helyezkedik el, hivatalosan a Dán Királyság része. A rajta található apró, festői falvaknak és városoknak körülbelül 50 000 lakója van.
A sziget leghíresebb étterme a KOKS,
amely valójában egy kis ház egy domboldalon. A méretével ellentétben jelentősége annál nagyobb, hiszen ez az első étterem a szigeten, amely Michelin-csillagot kapott.
Kattintson a képre, és nézze meg a galériát!
A mindössze 23 férőhelyes étterem főszakácsa Poul Andrias Ziska. Ő is a Feröer-szigeteken nőtt fel, ezért tisztában van vele, melyek a hely legfinomabb vad- és hínárnövényei.
Mivel a vulkanikus talaj és a körülményes időjárási viszonyok megnehezítik Ziska munkáját, leginkább a tengerből szerzi be alapanyagait.
Főleg mivel a juhokon kívül túl sok állat sincs a szigeten.
Ziska és csapata minden nap friss alapanyagokat – például kagylókat, tengeri sünöket – gyűjt, hogy aztán gyönyörű alkotásokká varázsolják őket. Tálalásnál mindig különösen ügyelnek arra, hogy megmutassák,
honnan származik a fő alapanyag.
Például amikor kagylót szolgálnak fel, hínárral és valódi kövekkel körítik.
Minden fogás gyönyörű, mintha egy műalkotás lenne. Nem véletlenül érdemelte ki a hely a Michelin-csillagot.