A termékek kiválasztása rendhagyó volt: most először határozták meg az olvasók, mely söröket vizsgálja meg a hatóság. A Nébih munkatársai 12 nagyobb üzletlánc kínálatát mérték fel, ahol több mint 120 különböző márkájú vagy típusú sört találtak.
A hosszú listát alkoholtartalom alapján szűkítették, majd 2 csoportban, 20-20 termékre szavazhatott a közönség. Végül 14 hazai és 6 külföldi előállítású sört teszteltek a szakemberek.
A Nébih laboratóriumában megnézték az italok sűrűségét, alkohol-, extrakt-, szén-dioxid- és energiatartalmát, erjedési fokát, ám a színmegfelelőség, az ochratoxin-A vizsgálat és a jelölések ellenőrzése sem maradhatott el.
Továbbá a pótanyag nélküli söröknél izotópvizsgálattal ellenőrizték, hogy valóban nem tartalmaznak-e mást a négy fő összetevőn kívül.
Maga a pótanyag használata egyébként – bizonyos szabályok betartása mellett – megengedett a sör előállítása során.
Ráadásul nem is minden esetben szolgálnak pótlóanyagként: például a kukoricagríz az édesre hasonlító ízérzet elérésének egyik alapanyaga.
Az alkoholtartalom ellenőrzésénél csupán kisebb eltérések akadtak, amelyek mind
megfeleltek a tűréshatárnak.
Az ochratoxin-A vizsgálat mikroszkópikus gombafajok által termelt méreganyag mérését jelenti. Ez minden terméknél kimutatási határérték alatt volt.
Talán most először fordult elő, hogy minden termék maradéktalanul megfelelt az előírásoknak.
Természetesen a kedveltségi vizsgálat ezúttal sem maradhatott el. A szakértő és laikus kóstolók szín, illat, íz, külső megjelenés, csípősség és keserűség alapján értékelték az italokat.
A Nébih Szupermenta világos dobozos sör terméktesztjén
első helyen végzett a Heineken,
második lett a Budweiser, míg harmadik a Dreher és a Pécsi Sör holtversenyben. A világos sörök csoportjában a Steffl volt a kóstolók kedvence, második lett a Tuborg, harmadik helyen pedig a Borsodi végzett.