A mentát már évszázadok óta használják gyógyászati célokra, noha szerepe a konyhában sem elhanyagolható. A család körülbelül 15-20 növényfajt jelöl, mint
a borsmenta vagy a fodormenta.
Friss aromája miatt szívesen használják csokoládékkal, süteményekkel és fagylaltokkal párosítva. Íze azonban visszaköszön a fogkrémekben, rágókban, teákban, cukros italokban és számos más termékben egyaránt.
De térjünk is rá azokra a csodás tulajdonságokra, amelyekért érdemes mentát nevelni a konyhakertben.
Az első nyomós indok, hogy híresen jó emésztéssegítő: megnyugtatja a gyomrot, megszünteti az emésztési zavarokat. Amennyiben gyomorproblémákkal küzd, készítsen belőle teát, majd kortyolja el melegen.
A frissen összezúzott mentalevelek a leghatékonyabbak émelygés és hányinger ellen, hőemelkedés és fejfájás esetén pedig kenjen a homlokára mentaolajat. Ez utóbbi módszer gyermekeknél nem alkalmazható.
A gyógynövény erős aromája tisztítja, hűsíti, megnyugtatja az orrot, a torkot és hörgőket, így enyhíti az asztmát, a megfázást és a köhőgrohamokat.
Illata hozzájárul az agy hatékony működéséhez, valamint szorongás, depresszió és kimerültség ellen egyaránt kiváló – magában fogyasztva vagy inhalálva. Ezen egészségügyi előnyök mellett még a
testsúlycsökkenést is segíti:
serkenti az emésztőenzimek működését, amelyek a tápanyagok felszívódásáért és a zsír energiává alakításáért felelősek.
Emellett a szezonális allergiák kezelésével is összefüggésbe hozták, hiszen a benne található rozmaringsav egy gyulladásgátló antioxidáns. Ám akkor semmiképp se használja, ha refluxtól szenved vagy korábban epekővel küzdött.
Viszonylag könnyű termeszteni, hiszen a napos ablakpárkányon is jól érzi magát. A friss leveleket legfeljebb egy hétig lehet tárolni a hűtőben, műanyag zacskóban. Főtt ételekhez a főzés legvégén érdemes hozzáadni, hogy megőrizze aromáját.
Jól illik a bárányhoz, a csirkéhez és a friss gyümölcssalátába almával, körtével, citrommal, limelével, jalapenóval és mézzel.
Próbálja ki a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Főzze meg a tésztát, közben melegítse fel az olívaolajat egy serpenyőben közepes lángon. Sózza, borsozza a csirkét, majd kezdje el megpirítani a forró olajon. Ezután szedje ki egy papírtörlővel kibélelt tányérra.
Öntse a fehérbort a serpenyőbe – amelyben a csirkét pirította –, és forralja fel. Adja hozzá a húsleves alaplevet, és folytassa a főzést míg a lé a felére csökken.
Keverje hozzá a tejszínt, a kakukkfüvet, a mentát, a mézet, a citromhéjat, a cseresznye-gyümölcsecetet és egy csipet sót.
Főzze, míg a folyadék mennyisége ismét a felére csökken. Közben szedje ki a tésztát a vízből, szűrje le, azután keverje hozzá a mártáshoz.
Végül öntse hozzá a csirkedarabokat is, főzze még 5 percig, végül tálalja frissen. Ízlés szerint adhat még hozzá sót és borsot.