Idén 12. alkalommal hirdette meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Tortája pályázatot, hogy méltóképp ünnepelhessük meg az ország szimbolikus születésnapját augusztus 20-án.
Az Ipartestület olyan recepteket várt, amelyek egészséges és természetes alapanyagokat tartalmaznak,
magyaros ízvilágúak, és valahogyan kapcsolódnak hazánkhoz.
Idén is pályázni lehetett a Magyarország Cukormentes Tortája versenyre, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete együtt hirdetett meg.
A Magyarország Tortája címet ezúttal a Komáromi Kisleány viseli. Tésztája mézes-diós, amelyet a citromos-gyömbéres körtekompót, a vilmoskörtelikőrös csokoládé, a fahéjas-diós réteg és a vaníliás-fehércsokoládés mascarponemousse tesz tökéletessé.
A Magyarország Cukormentes Tortája díjat a Három kívánság fantázianevű torta nyerte el, amely egy házias jellegű, habos desszert. Alapja a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy, valamint a darabos túró.
A tortákat augusztus 18-tól
lehet megkóstolni országszerte, valamint augusztus 18. és 20. között a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazár területén.
Az Országtortákat készítő cukrászdák listáját a cukrász ipartestület honlapjára kattintva böngészheti végig.
Találtunk olyan helyet, ahol az idei és az elmúlt évek országtortáit is árulják nemcsak cukormentes, hanem gluténmentes – sőt tejmentes – formában. Ilyen például a gödöllői Fit & Sweet Cukrászda, ahol a sütik mellett mentes fagyikat is nyalhatunk, ha netán valami hidegebbre vágynánk.