Trinidad scorpion moruga, ghost chili, carolina reaper – íme néhány szereplője annak a gasztroapokalipszisnek, amely ezen a hétvégén vár ránk. A jelenlegi csúcstartó, a carolina reaper erejét jól szemlélteti, hogy
több kapszaicin található benne,
mint az amerikai hadsereg által használt könnygázban.
A csípősséget a kapszaicin nevű anyag okozza, erősségét a Scoville-skálával mérik. A Scoville Heat Unit, azaz a SHU jelöli a kapszaicin mennyiségét.
A magyar csípős paprika 1500-2500 SHU, míg a világ legerősebb csilije, a carolina reaper több mint 1,5 millió SHU.
A lángba boruló szájról 30 csilimanufaktúra és számos csípős street food, a tűzoltásról pedig 15 kézműves sörfőzde gondoskodik. Az igazi ínyencek callebaut csokoládéval leöntött naga jolikát majszolhatnak,
amelyet habaneróval ízesített stout sörrel öblíthetnek le, ráadásul itt debütál a világ első carolina reaper pálinkája.
Sőt, sor kerül a paprikaevő kihívásra is: a körökre osztott megmérettetés keretein belül a klasszikus paprikától a carolina reaperig mindent végigkóstolnak a jelentkezők.
A Budapest Chili Weekendet szeptember 21. és 23. között tartják a Millenáris Parkban. A rendezvényre a belépés ingyenes.