Mi a japánok titka? A kis adagok és a színes, szezonális zöldségek vizuálisan vonzó tálalása; nemcsak étvágygerjesztő, hanem még egészséges is.
Ha kis adagokban fogyasztjuk el ételeinket, könnyebb ellenőrizni a bevitt kalóriamennyiséget, a zöldségek pedig
tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
Mivel rendkívül sok szusit esznek, körültekintően kell megválasztaniuk, milyen tengeri herkentyűből készül. A higany, amely idegrendszeri károsodást is okozhat, elsősorban a tonhalban, a királyrákban és a kardhalban fordul elő. Ezért érdemes a lazacból, tintahalból és garnélarákból készült fajtákat választani.
Kínában az evőpálcáknak két haszna van: ezek használatával kevesebbet és lassabban esznek az emberek.
A szakemberek az étkezés gyorsaságát összefüggésbe hozták az elhízással. Tehát minél gyorsabban kapkodjuk be a tányérunkon lévő falatokat, annál nagyobb az esély a nadrágméret növekedésére.
Etiópiában az injera egy tradicionális, tefflisztből készült kenyér, amelynek magas a rost-, a fehérje- és a C-vitamin-tartalma. A teff egy aprószemű, gluténmentes gabona, tökéletes választás a rizs helyettesítésére. A hagyományos etióp diéta egyébként injerából készült ételeket tartalmaz.
Az indiai konyha a finom ízekről és az egészséges fűszerekről híres, amelyeknek számos jótékony hatása van. Ilyen a kurkuma, a gyömbér és a paprika, amelyek például segítenek a koleszterinszint csökkenésében.
Olaszországban a vacsorához dukál egy pohár bor is. A borok rendszeres fogyasztását antioxidánstartalmuk miatt ajánlják. A kutatók szerint a szőlőből készült italok közül (fehérborok, szőlőlevek stb.) a vörösbor a legjobb választás, ha az egészségünkről van szó.
A mediterrán étrend egészségügyi előnyeinek
híre már bejárta az egész világot. A hagyományos mediterrán konyha sokféle zöldséget, gyümölcsöt, gabonát és hüvelyest, valamint kis mennyiségű húst, halat, tejterméket és olívaolajat tartalmaz. Ha nem is étkezünk 100%-ban az étrend szerint, érdemes néhány receptet ellesni a görögöktől.
Ezzel szemben a skandináv konyha nem használ túl sok zöldséget. Viszont rendkívül híres – főleg Svédországban – a rozskenyér. Próbáljuk ki a teljes kiőrlésű és a fehérkenyér alternatívájaként.