Ön szerint mi van a képen?

Vágólapra másolva!
Tudja, mi fán terem a casserole (ejtse: kaszrol)? Nem? Pedig talán már számtalanszor készített. A francia szó eredetileg egy vasból készült edényt takart, ám idővel inkább jelentette a benne készült ételt. De mi is ez pontosan? Mindjárt kiderül!
Vágólapra másolva!

Manapság a casserole fogalmába szinte minden egytálétel belefér, amely sütőben készül. Ahogy korábban említettük: biztosan ön is készített már.

Hiszen casserole a rakott krumpli, a rakott karfiol, a lasagne, a görög a rakott padlizsán (muszaka) és még sorolhatnánk.

Persze az ismert recepteken túl bátran improvizálhatunk is. Felhasználhatjuk például a ránk maradt alapanyagokat a fantáziánk segítségével. A krumpli, tészta vagy rizs mellé jöhet valamilyen hús, hal vagy zöldségek, mártás, fűszerek, vagy ami a szívünk vágya. A teendő csupán annyi: a hozzávalókat beletesszük egy fedő nélküli hőálló edénybe, majd összesütjük.

Próbálja ki! Készítsen baconös-sajtos casserole-t!

Forrás: Buzzfeed

Baconös-sajtos casserole

Hozzávalók:

  • 6 darab krumpli
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 10 szelet bacon, apróra vágva
  • 3 csésze tejföl
  • 4 csésze reszelt sajt
  • metélőhagyma, apróra vágva

Elkészítés:

Tegye az egész, héjas burgonyákat egy tepsire, szurkálja meg őket villával, locsolja meg olívaolajjal, sózza, borsozza, és süsse 220 fokon 45 percig.

Kockázza fel a krumplit héjastól, azután tegyen egy hőálló edénybe két-három marékkal. Egyengesse el, azután szórja meg apróra vágott baconnel.

Kenje meg tejföllel, szórja meg sajttal, majd rétegezze tovább az alapanyagokat, amíg elfogynak. Az utolsó réteg a sajt legyen.

Süsse 180 fokon 20 percig, majd tálalja apróra vágott metélőhagymával megszórva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!