A yerba mate vagy maté egy Dél-Amerikában őshonos növény, a belőle készült tea nagyon népszerű Paraguay, Uruguay, Argentína és Brazília területein.
Rendkívül magas az antioxidánstartalma,
valamint vitaminokban, aminosavakban és ásványi anyagokban is gazdag. Összetevőinek köszönhetően pedig
csökkenti a kimerültség érzését, és természetesen nyerhetünk belőle energiát.
Bár a maténak is van koffeintartalma, lényegesen kevesebb, mint a kávénak. A koffein egyébként növeli a mentális funkciókat, ám a matéban teobromin és teofilin is van, amely vegyületek stimulálják az agyat, fokozzák a memória működését, a hangulatot és az éberséget.
A benne található szaponinok és polifenolok szabályozzák az immunrendszert, így elkerülhetők a gyulladásos betegségek, az allergia, az ízületi gyulladás, a cukorbetegség és a sclerosis multiplex.
Ezen kívül C- és E-vitamin-tartalmának, valamint a cinknek és a szelénnek köszönhetően a megfázást és az influenzát is hatékonyan gyógyítja.
Sőt, mivel pozitívan befolyásolja az anyagcserét, még a súlycsökkenésben is segít. Emellett javítja az emésztést, csökkenti a vércukorszintet, növelheti az epe hatékonyságát, valamint a csontsűrűséget. Rendszeres fogyasztásával tehát
csökken a csontritkulás kockázata.
Elkészítésének lépései egyszerűek, ám hagyományos fogyasztásához szükség van néhány eszközre. Az egyik ilyen a bombilla szívószál, amely szűrőben végződik, a másik pedig egy üreges lopótök, vagy más néven matétök.
A tököt töltse tele forró vízzel, majd hagyja, hogy teljesen kihűljön. Ismételje addig a folyamatot, amíg a tök belseje csúszóssá válik. Az ujjával tudja ellenőrizni. Ezt a sikamlós részt mindenképp távolítsa el egy kiskanállal.
Utána még egyszer át kell mosni,
majd egy-két napig száradni hagyni. Ez a legelső lépés, amivel foglalkoznia kell.
Amint letelt az egy-két nap, töltse félig a tököt matélevelekkel, és lefedve a száját rázza fel. Azután döntse a tököt óvatosan az oldalára, hogy a levelek féloldalasan legyenek benne, és
lassan szúrja bele a bombilla szívószálat úgy, hogy a lyukacsos vége elérje a tök alját.
Még mindig tartsa féloldalasan, és öntsön bele hideg vizet. Arra azonban figyeljen, hogy a víz ne lepje be teljesen a matéleveleket. Várjon, míg a levelek megszívják magukat, és megpuhulnak. Ezt követően forraljon fel még egy kis vizet, majd amikor eléri a 70-80 fokot, töltse tele a tököt. Fogyassza a szívószállal.