Noha a desszert olasz, valójában az egész világon készítik. Franciaországban sabayonnak hívják, Argentínában és Uruguayban sambayón, Kolumbiában pedig sabajón néven ismert.
Venezuelában is van hasonlóan tojásalapú desszertital, amelyet ponche cremának neveztek el, és elsősorban karácsonykor fogyasztják.
A klasszikus zabaione nyers tojássárgájával és Marsala szicíliai borral készül. De akár felvert tojásfehérjével, tejszínhabbal vagy
eszpresszóval is fel lehet dobni.
Ebből is látszik, hogy milyen sokszínű finomság.
Persze a bort elhagyhatjuk, ha gyerekeknek vagy olyan személyeknek készítjük, akik nem isznak alkoholt.
Íme a recept!
Hozzávalók:
Elkészítése:
Forraljon vizet egy nagy lábasban.
Verje habosra a tojássárgáját a cukorral egy habüstben, azután öntse bele a bort is.
Tegye a habüstöt a gőz fölé, és keverje folyamatosan habverővel 6-8 percig.
Egy habos és krémes állagú keveréket kell kapnia. Ezt úgy tudja ellenőrizni, hogy ha kiemeli a habverőt az üstből, és megnézi, hogyan folyik le a krém. Ha egyenletesen, akkor már jó.
Töltse poharakba, és tálalja önmagában, pár csepp konyakkal vagy narancslikőrrel, esetleg friss gyümölcsökkel vagy babapiskótával.