Mi furcsán nézünk rá, az indiaiak meg imádják

Vágólapra másolva!
Más nemzetek konyháit általában fenntartással kezeljük, főleg, ha egy távoli ország vagy kontinens gasztronómiájáról van szó. Ma már szinte nincsenek határok, így szép lassan elkezdett beszivárogni kicsiny országunkba a finomabbnál finomabb külföldi gasztronómia. A jó magyar fogásokat persze piedesztálra emeltük szívünkben, és talán egy ínycsiklandó különlegesség sem képes hosszú távon lekörözni az igazi töltött káposztát vagy a gulyáslevest. Ettől eltekintve persze néha kacsintgathatunk más, például az indiai konyha felé. Így olyan alapanyagokat is összepárosíthatunk, amelyekről sosem hittük volna, hogy jól működnek együtt.
Vágólapra másolva!

Mindez szép és jó, ám egy kérdésre még mindig nem kaptuk meg a választ: mi az aloo gobi? Nos,

az aloo krumplit, a gobi pedig karfiolt jelent,

és egy indiai, fűszeres ételről van szó. A két fő alapanyag párosa elsőre talán furcsának tűnhet, ám garantáltan hamar megkedveljük.

Ezt az ételt is, mint sok más indiai fogást, a bhoona technikával kell készíteni.

Ez azt jelenti, hogy magas lángon, állandó keverés mellett pirítjuk az ételt, míg a folyadék teljesen elpárolog az edényből, a fűszerek pedig finoman bevonják az alapanyagokat. Csak el kell képzelnünk, és már a gondolattól is hangosan korog a gyomrunk.

A lényeg: az aloo gobi nemcsak az íze, de a gyorsasága miatt is szerethető,

ugyanis hamar elkészül. Színe sárga a kurkumától, íze pedig egyszerre fűszeres és csípős, igazi élmény a szájban.

Próbálja ki!

Forrás: Shutterstock

Aloo Gobi

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 1 csilipaprika, felkarikázva
  • 2 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 kiskanál garam masala
  • egy csipet kurkuma
  • egy csipet Cayenne-bors
  • 3 krumpli, meghámozva, apróra vágva
  • 1 közepes fej karfiol, szétszedve
  • 1 csésze zöldségleves alaplé
  • frissen őrölt fekete bors
  • friss koriander

Elkészítés:

Melegítse fel az olajat egy serpenyőben magas hőmérsékleten.

Tegye bele a csilit, a fokhagymát és a gyömbért. Pirítsa körülbelül egy percig, vagy míg illatozni kezd.

Adja hozzá a garam masalát, a kurkumát, a Cayenne-borsot, és pirítsa további egy percig.

Öntse hozzá a krumplit, a karfiolt és a zöldségleves alaplevet. Sózza, borsozza.

Vegye le a hőt, fedje le, azután hagyja megpuhulni a krumplit és a karfiolt. Ez körülbelül 15 perc.

Tálalja basmati rizzsel és díszítse korianderlevéllel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!