A forralt bor a második században született a rómaiaknak köszönhetően, akik a hideg miatt melegítették meg mindig a bort. Ahogy a következő század folyamán meghódították Európa nagy részét, a forralt bor iránti imádat az egész birodalomban és annak környékén is elterjedt.
Népszerűsége a középkorban tovább növekedett.
Az európaiak elkezdtek fűszeres borokat készíteni az egészség megőrzése és a betegségek elkerülése érdekében. Gyógynövényeket, virágokat és természetes édesítőszereket használtak, hogy még kellemesebbé tegyék az ízét.
Az idő múlásával azonban majdnem egész Európában elhalványult az addigi lelkes rajongás, kivéve Svédországot, ahol a népszerűsége tovább növekedett.
Ott két módon itták a forralt bort: cukorral és mézzel, vagy különböző fűszerekkel és tejjel.
A nagy fordulópont az 1890-es években jött el, amikor elkezdett a karácsonyhoz kapcsolódni. Minden borkereskedő az országban saját egyedi receptjét osztotta meg vásárolóival.
Így történt, hogy az elkövetkezendő néhány évtizedben a forralt bor meghódította az egész világot: minden ország elkészítette a maga változatát. Ma pedig már nem telik el tél nélküle.
Próbálja ki a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Kezdje el felmelegíteni a hozzávalókat egy edényben. Ez körülbelül 20 perc.
Amikor az egész felforrt, adagolja bögrékbe.