A pegán a paleo és a vegán szavak összetételéből született meg. Az étrendet az amerikai Cleveland Orvosi Központ munkatársa,
dr. Mark Hyman fejlesztette ki.
A paleót ősemberdiétának is szokták hívni, hiszen követői alapvetően azt eszik, amit valaha az ősember ehetett: feldolgozatlan ételeket, sok húst és fehérjét. A vegán étrend pedig kizár minden állati eredetű élelmiszert.
Ezért felmerül a kérdés: hogyan lehet mégis összekapcsolni a kettőt?
Hyman azt tanácsolja, hogy kerüljük a tejet, a glutént, a cukrot és a hüvelyeseket, helyette pedig sok gyümölcsöt, zöldséget és dióféléket együnk.
Persze megengedett a tojás, az olajos hal és a hús is – csak akkor, ha fenntartható forrásból származik.
A diéta 75%-át zöldségek kell, hogy kitegyék. Emellett sok gyümölcsöt és Ómega-3 zsírsavban gazdag ételeket lehet még fogyasztani,
mint a diófélék és az avokádó.
Megengedett a csirke, a marha, a tojás, a lazac, noha a hüvelyesek nem, a bab mégis, csak kis mennyiségben, illetve édesíteni a juharszirup, a méz és a kókuszcukor.
Tehát reggelire jöhet például zöldséges omlett vagy rántotta, ebédre csirke egy kis quionasalátával, uzsonnára egy tál saláta, gyümölcs és olajos magvak, vacsorára pedig ismét jöhet egy kis adag csirke, zöldség- vagy barnarizs-körettel.
Mind a paleo, mind a vegán étrend szerinti táplálkozás olyan egészségügyi előnyökkel járhat, mint a fogyás, a koleszterinszint-csökkenés és a cukorbetegség visszaszorítása
– mondta Hyman.
A gyümölcs- és zöldségfogyasztásra való ösztönzés nem rossz dolog, mivel segíthet megelőzni bizonyos rákos megbetegedéseket, a rostok miatt egészségesen tartja a beleket, és mivel kalóriában is alacsony, segíthet az egészséges testsúly fenntartásában
– magyarázza Chloe Hall diétaspecialista. Azonban arra is felhívja a figyelmet,
hogy ha nincs jól megtervezve az étrend, bizonyos tápanyagforrások kieshetnek, így hiány léphet fel.
Mivel a tejtermékek fogyasztását kizárja, a kalciumot például mindenképp pótolni kell.