A Bocuse d'Or döntőjét 24 csapat részvételével rendezik meg Lyonban, kedden és szerdán is 12-12 csapat készítheti el fogásait.
Magyarországot idén Pohner Ádám séf képviseli,
akit Csillag Richárd commis segít, coachként pedig Segal Viktor vesz részt a munkában. A csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.
A magyar csapat az első, keddi nap reggelén rajtolt a döntőben. Pohner Ádám értékelése szerint a versenynapon a tervezettnek megfelelően teljesített a csapat, mindent meg tudtak csinálni, amit elterveztek.
Nagyon intenzív és hosszú nap volt, nem tudom egyelőre megmondani, hogyan állunk. Nem láttam senki más munkáját, csak azt tudom, hogy amit szerettünk volna, azt megcsináltuk
- mondta. Szerinte a csapat nagyon jól dolgozott együtt.
A verseny már csak a hab a tortán, az ezt megelőző hónapokban már megmutatkozott, hogy jó csapat vagyunk. Ez már csak show volt
– mondta.
A csapatoknak minden évben két ételt kell elkészíteniük. A versenytémák ezúttal két tavaly meghalt, legendás séf, Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítanak emléket.
Az idei tányértéma egy francia klasszikus, a zöldség chartreuse,
amelyet meghatározott kagylófélékkel kell elkészíteni. A hústál kötelező alapanyaga pedig a csontos borjúkaraj, kihívás azonban, hogy az ételt kötelező a csonttal együtt elkészíteni. A hústálat úgy kell megalkotni, hogy utána 14 adagban lehessen tálalni, és az ételhez minimum egy másik borjúrészt - lábat, vesét, mirigyet, májat vagy pacalt - is fel kell használni.
Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia és a magyar csapat elnöke a hétfői sorsolás szerint a hústál zsűrizésében vett volna részt, egy váratlan betegség miatt azonban át kellett adnia a helyét. Helyette a zsűrihez Széll Tamás séf csatlakozott, aki már kétszer is képviselte Magyarországot a versenyen: 2013-ban a 10. helyet szerezte meg Lyonban, majd az európai kontinensdöntő megnyerése után 2017-ben a 4. helyen futott be a világdöntőben.