Egy 2017-es kutatás szerint az étterembe járók zöme szokott kávét inni étkezés után,
és a kávé minősége is egyre mérvadóbb szempont a vendéglátóhely kiválasztásakor.
Ezért a Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz 2019-es kiadványából idén először az is kiderül, melyik éttermekben zárhatjuk a vacsoránkat egy kiváló minőségű, jól elkészített kávéval.
Az Év Éttermi Kávélapja díj célja, hogy az éttermek felismerjék, érdemes nagyobb figyelmet fordítaniuk a minőségi kávéválasztékra. Mindezt azért, hogy vendégeik számára teljessé tegyék a náluk szerzett gasztronómiai élményt.
Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a kávézókat és a kávézás kultúráját dinamikus és pozitív változások jellemezték. A vendégigények ennek megfelelően ma már mások, ami a kávét illeti. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az éttermek hogyan és milyen minőségben reagáltak a kereslet átalakulására
– mondta Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója a teszt során tapasztaltakat.
Azt tapasztaltuk, hogy az éttermek, vendéglátóhelyek nagy többségét még nem érte el a fogyasztási szokások és igények átformálódása. Számos helyen láttunk valamiféle változást, de az éttermekben elérhető minőségi és igényes kávékultúra az éttermek magas gasztronómia kvalitását sok esetben nem éri el.
A Dining Guide-kalauz közel 300 vendéglátóhelyen tesztelte a kávékínálatot és annak színvonalát. A felmérésből jól látható, hogy azokban az elsőrangú éttermekben,
ahol az étel minőségére is nagy hangsúlyt fektetnek, ott a kávé minőségére is jobban odafigyelnek.
De még ezeknek az éttermeknek is csak elenyésző százalékában található széles kávéválaszték vagy szakképzett személyzet. Pedig fontos lenne.
Tudniillik, egyértelmű összefüggés mutatkozik egy étterem megítélése és a felszolgált kávé minősége között.
Bár a kávéfogyasztók többnyire klasszikus eszpresszót
vagy cappuccinót rendelnek az éttermekben, egyre többen – különösen a fiatalok – keresik és igénylik az újdonságokat, specialitásokat az éttermi kávézás során. Számukra kifejezetten fontos az ízek és aromák élvezete szemben a kávé szimpla energizáló funkciójával.
Jó hír a kávé és gasztronómia rajongóinak, hogy február 25-én jelenik meg a Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz 2019-es kiadványa,
amelyből megtudhatjuk, melyik hazánk tíz legjobb étterme, és hol érdemes kávézni is étkezés után.