Ennek a különleges tételnek azért olyan magas az ára, mert egy másfél liternyi palack elkészítéséhez körülbelül
180 kilogramm szőlőből keletkező aszúszem szükséges.
Ráadásul minden szemet kézzel takarítanak be, ezért az Esszencia a világ legmunkaigényesebb bora – írja a Fortune.
És ez még nem minden, ugyanis mindössze 18 palack van jelenleg belőle forgalomban.
Az Esszencia azért más, mint a többi Tokaji Aszú, mert az aszúszőlőnek a levéből készül, így magasabb a cukortartalma, hosszabb ideig erjed – akár nyolc évig is eltarthat, és csak 2-4%-os az alkoholtartalma.
Az aszúszemek mustja kicsepeg, ezt gyűjtik össze, és ebből készítik el az Esszenciát.
Ám nem minden évben van elég magas minőségű aszúszőlő, ezért az Esszenciát csak akkor palackozzák, ha a természet is lehetővé teszi. Ráadásul a kiszerelése is exkluzív: a borosüveg egy
kézzel készített, fújt kristályüveg, és még a dugó is egyedi.
Kovács Zoltán, a Royal Tokaji pincészet igazgatója szerint már a 19.században is ez volt a világ legdrágább bora.
Eddig egy palackot értékesítettek egy kínai privát vevőnek több mint 11 millió forintért.