1. tény: A bodzában rendkívül sok C-vitamin, emellett A- és B-vitamin, valamint antioxidánsok is vannak.
Immunrendszerünk erősítésére a belőle készült tea a legalkalmasabb, ám egészségügyi hatásainak listája szinte végeláthatatlan.
2. tény: Vízhatjó tulajdonságai miatt fogyasztó, továbbá lázcsillapítóként is használható, hiszen erős izzasztó hatása van. Csillapítja a köhögést, felszabadítja a légutakat és erősíti a szívet.
3. tény: Az American Heart Institute egyik tanulmányában kimutatták, hogy a vizsgálatban résztvevőknek
csökkent a koleszterinszintje, miután bodzateát ittak.
Az alacsonyabb koleszterinszint csökkentheti az agyvérzés és a halálos szívrohamok kockázatát.
4. tény: A virágban lévő flavonolok vírusellenesek, a klorogénsav pedig csökkenti az allergiás tüneteket és szabályozza a vércukorszintet.
5. tény: Ám a virág nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is használható: bőrkiütések, égési sérülések és fertőzések esetén segíthet.
Mivel méregtelenítő hatású, úgy vélik, jól kezelhetők vele a pattanások, az aknék és a kelések.
Leginkább tea formájában fogyasztják. Elkészítése egyszerű. Mindössze fel kell forralni 3-6 g szárított virágot 2,5 deciliter vízben. Körülbelül 10-15 perc főzés után vegyük le a tűzről, szűrjük le és már fogyaszthatjuk is.
Ám emellett rendkívül finom a bundás bodza is.
Készítsük el!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót.
Keverjük hozzá a tejet, a vajat, a vaníliát és a tojást. Dolgozzuk jól össze.
Mossuk meg a bodzavirágot, szárítsuk meg, majd mártsuk bele a tésztába. Jól forgassuk meg benne, hagyjuk lecsöpögni róla a felesleget és süssük ki forró olajban.
Amikor aranysárga lesz, akkor szedjük ki papírtörlőre.
Juharsziruppal lehet tálalni.