Utálja a tofut? Semmi gond! Tudnia kell, hogy a tofu gyakorlatilág bármilyen ízt könnyedén felvesz, amibe belekeverjük. Igen, még akár a pörköltszaftét is! Már csak az állagával kell megbírkózni. Higyje el, meg lehet szokni.
A hüvelyesek rengeteg B-vitamint, fehérjét és szénhidrátot tartalmaznak. Ráadásul a zöld szójabab (ami tulajdonképpen zsenge hüvelyes szójabab) termesztése során ritkán alkalmaznak vegyszereket. A rengeteg fehérje mellett telítetlen zsírsavat is tartalmaz, ami segíthet normalizálni a koleszterinszintet. Továbbá étkezési rostban is gazdag, rendszeres fogyasztása megszüntetheti a székrekedést és csökkentheti a vérnyomást. Nyáron különösen jó ötlet zöld szójababot fogyasztani, mert a benne található kálium csökkentheti a kánikula miatt fellépő fáradtságot és étvágytalanságot.
A lencse többféle lehet, fekete, piros, zöld, barna vagy sárga. Bármelyiket is választjuk, mindegyik tele van fehérjével. De nem csak azzal, hanem rostokkal, vassal és káliummal is. Curryhez, rizshez, salátákhoz is bátran keverhetjük, ahogy szaftos ételekhez is.
A mandula tényleg tele van energiával! Rengeteg fehérjét, rostokat, magnéziumot, illetve B2 és E vitamint is találunk benne, A legtöbben nassolás közben, csak magában eszik, de salátába vagy tulajdonképpen bármilyen szaftos ételbe belekeverhetjük. Legfeljebb daraboljuk fel kicsit.
A quinoa az úgynevezett disznóparéjfélék családjába tartozó növény. Ehető magjáért és leveleiért már az inkák is termesztették. Közeli rokona a cékla, a spenót és az amaránt. Alacsony szénhidráttartalmú, és meglepően magas fehérjetartalmú a magja, ráadásul az ásványianyag tartalma is nagy.
A tökmag az egyik legegyszerűbb növényi fehérjeforrás. A mandulához hasonlóan ezt is szokták nassolni, de salátába is teszik, továbbá szinte bármilyen ételbe belekeverhető.
A maják és az aztékok is ették, mert felismerték, hogy milyen sok fehérje van benne, Ugyanakkor alacsony a kalóriatartalma. A chia magok gazdagok rostokban, antioxidánsokban is. Ez napjaink egyik slágerterméke. Fontos ugyanakkor tudni, hogy nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, mert az akár káros is lehet!
Talán kevesebben tudják, de a brokkoliban is sok a fehérje. Többféle vitamin is van benne: leginkább béta-karotin, folsav és aszkorbinsav, de jelentős a tiamin, riboflavin, niacin, kalcium, és vastartalma is. Itthon is népszerű. Levesnek, köretnek szokták a leggyakrabban elkészíteni.