A licsi Délkelet-Ázsiában őshonos, golyóméretű, a kemény, rücskös héj mögött egy fehér húsú, édes és aromás ízű termés rejtőzik. Rendkívül egészséges gyümölcs:
bővelkedik C-vitaminban, de B1-vitamin is van benne, csak kisebb mennyiségben.
Emellett található benne még kalcium, foszfor, réz és vas is. A benne lévő tápanyagoknak és szerves vegyületeknek köszönhetően több országban használják egészségügyi és gyógyászati célokra
Ajánlott kissé megnyomkodni a termést. Ha túl puha, akkor valószínűleg már túlérett. Továbbá a gyümölcsnek virágos illatúnak kell lennie – ezt is ellenőrizzük –, illetve a héja rózsaszínes-pirosas árnyalatú.
Tartsuk hűtőben, és egy héten belül mindenképp fogyasszuk el, különben elveszti zamatát.
A gyümölcs héja elég vékony, ha a licsi érett, vagyis könnyedén lefejthetjük a körmünkkel. Ha nem boldogulunk vele, használhatunk hozzá kést is. Mielőtt azonban bekapnánk, szedjük ketté, és vegyük ki belőle a magot.
Elég sokoldalú gyümölcs, ezért fogyaszthatjuk nyersen, befőttként, de bizonyos országokban még aszalva is szívesen eszik.
Ízesíthetünk vele fagylaltokat, szirupokat, önteteket, zseléket, salátákat és süteményeket, de párolva és teaként is ínycsiklandó.
A benne lévő vitaminoknak, rostoknak és antioxidánsoknak köszönhetően számos egészségügyi előnyhöz juttatja fogyasztóját. Több C-vitamin van benne, mint ugyanakkora mennyiségű narancsban vagy citromban, illetve jelentős mennyiségű káliumot,
valamint annyi rostot tartalmaz, mint egy alma.
A flavonoid és quercetint antioxidánsok felveszik a harcot a szívbetegséggel és a rákkal. A szabad gyökök miatt a sejtek és a szervek károsodhatnak, ám az antioxidánsok megvédik őket. A benne lévő magnézium, réz, mangán, folsav és C-vitamin szabályozzák a vérkeringést.
C-vitamin-tartalmának köszönhetően segíti a sebgyógyulást, valamint a csontok és a fogak egészségének megőrzését.
Az oligonol egy kis molekulatömegű polifenol, amely bőségesen megtalálható a licsiben. Javítja a vérkeringést, segíti a fogyást, és megvédi a bőrt a káros sugaraktól, továbbá csökkenti az edzés utáni kimerültséget, a zsírok lerakódását, és növeli az állóképességet. Nagy mennyiségű béta-karotint is tartalmaz, amely erősíti az immunrendszert, javítja a máj, illetve más szervek működését.
Mivel a licsiben kevés a kalória, nem tartalmaz telített zsírokat, gazdag diétás rostokban, kiváló alapanyag azoknak, akik fogyni szeretnének.
Próbáljuk ki a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Dolgozzuk össze a tojásfehérjét, a kókuszt, a lisztet és a cukrot egy nagy tálban.
Tegyünk egykanálnyi mennyiséget egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Nyomjuk össze, amíg teljesen lapos lesz – körülbelül 12 centiméter átmérőjű.
Készítsünk annyi ilyen ostyát, amennyi elfér a tepsiben. Süssük 15-18 percig.
Amint elkészült, hagyjuk kihűlni. Tálaljuk tejföllel, licsivel és porcukorral.