1. Hozzájárul az immunrendszer egészségéhez
Az édesburgonya tele van mikrotápanyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek mind-mind hozzájárulnak
az immunrendszerünk megfelelő működéséhez
és az ellenálló képességének egészségéhez – ez már önmagában is elég ok, hogy beillesszük az étrendünkbe.
2. Javítja az agy működését
A lila édesburgonya antocianinokat tartalmaz. Ezek felelősek a színéért. Az antocianinok ismert gyulladásgátlók, javítják a kognitív funkciókat
és megvédik az agyat a szabad gyökök és a gyulladások okozta káros hatásoktól.
3. Segíti az emésztést
Mivel gazdag élelmi rostban, megakadályozza a székrekedést és a puffadást. Ráadásul a rostok elősegítik a bélben a jó baktériumok növekedését.
4. Lassítja az öregedést
A narancssárga édesburgonyában lévő béta-karotin, amely a színét adja, segít csökkenteni a napsugarak káros hatásait, így megőrzi a bőr fiatalságát.
Sőt, az antioxidánsai védenek a szabad gyökök okozta károktól, amelyeket a korai öregedéssel hoztak összefüggésbe.
5. Javítja az immunrendszer működését
Ez a tulajdonsága szintén antioxidáns-tartalmának köszönhető. Nemcsak a káros gyulladásoktól védik a szervezetet, hanem a krónikus betegségektől is, mint a rák vagy a szívbetegségek.
6. Jótékony hatással van a látásra
A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, amely hozzájárul a szem egészségéhez.
Egy csésze édesburgonya biztosítja a szervezet napi A-vitamin-szükségletét.
Az édesburgonya könnyen beépíthető a mindennapi étrendbe. Süthető, főzhető és párolható. Lecserélhetjük vele például a rizst és a hagyományos burgonyát. De akár egytálételt is készíthetünk. Kezdjük például a következő recepttel.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Törjük össze az avokádót egy villával, keverjük el benne a limelevet, azután fűszerezzük ízlés szerint.
Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben és pirítsuk meg a hagymát.
Adjuk hozzá az édesburgonyát és főzzük 10-15 percig.
Amint a burgonya enyhén megpuhul, készítsünk egy bemélyedést a közepén a tojásoknak. Üssük rá őket és hagyjuk megkeményedni.
Tálaljuk az avokádóval és csiliszósszal.