A szabad gyökök olyan instabil molekulák, amelyek sejtkárosodást okozhatnak. A szervezetben ezek természetes úton keletkeznek, például akár emésztés vagy edzés hatására is. Ezek azonban súlyos egészségügyi károsodást okoznak, mint szívbetegségek, rák, gyulladás, korai öregedés stb.
A fekete borsban lévő piperin vegyületnek azonban erős antioxidáns tulajdonságai vannak.
Az antioxidánsok a kiegyensúlyozott étrend részei, segíthetnek megelőzni a szabad gyökök káros hatásait. Ám a piperin hatékony
a gyulladások elleni küzdelemben is.
Sőt, a tudósok úgy vélik, hogy lehetnek rákellenes tulajdonságai is. Ezt egyelőre csak laboratóriumi vizsgálatokkal bizonyították, így még több kutatásra van szükség a témában.
Az Endocrine folyóiratban közzétett tanulmány szerint 86 túlsúlyos embert követtek végig nyolc héten keresztül. Többek között piperint adtak hozzá az étrendjükhöz, és az eredmények azt mutatták, hogy javult az inzulinérzékenységük. Tehát a kutatók szerint a piperin még a vércukorszintre is hatással lehet.
Emellett csökkentheti a koleszterinszintet, az étvágyat, fokozhatja az agy és a bél egészségét.
A jó és a rossz bélbaktériumok egyensúlyának felbomlása krónikus betegségeket idézhet elő. Viszont az előzetes kutatások szerint a fekete bors növelheti a bélben lévő jó baktériumok számát.
A bors egy rendkívül sokoldalú fűszer, jól illik az avokádós pirítóshoz, a főtt zöldségekhez, a mártásokhoz, a halhoz,
a húsokhoz, különösen a baromfihoz,
a tésztához, a salátákhoz, a rántottához és a levesekhez is. Jól kiegészíti a kardamomot, a köményt, a fokhagymát, a citromhéjat és a kurkumát.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Törjük össze a fekete borsot egy mozsárban.
Egy tálban forgassuk össze a marhahúst, a fekete bors nagy részét, az osztrigaszószt, a bort, a szójaszószt, a burgonyakeményítőt és a szezámolajat.
Legalább 15 percig, legfeljebb 12 óráig pihentessük a pácban.
Melegítsük fel a növényi olajat egy serpenyőben, majd pirítsuk meg a marhahúskockákat, amíg aranybarnák lesznek.
Öntsük bele a hagymát, a paprikát, a fokhagymát és forgassuk át.
Amint a hagyma átlátszóvá válik, vegyük le a tűzről.
Tálaljuk rizzsel és szórjuk meg a megmaradt fekete borssal.