A kaviárcitrom vagy ausztrál citrom Ausztrália északi részéről származik, egy igazán szokatlan citrusféle, évezredek óta értékes alapanyag és gyógyszer az őslakosok számára. A gyümölcsöt leginkább az íze és a különböző betegségek elkerülése miatt ették.
A belőle készült pépet és levet antiszeptikus hatása miatt fertőzött vagy nyílt sebek kezelésére is használták.
Gazdag például folsavban, káliumban és E-vitaminban. Az E-vitamin az egyik legfontosabb antioxidáns a sejtek védelme és a betegségek megelőzése szempontjából. A mandarinban található
C-vitamin háromszorosát tartalmazza.
Eltarthatósági ideje 4-5 hét, nemcsak a gyógyászatban és a konyhában, hanem a szépségiparban is szívesen használják.
Amikor megkezdődött az európai gyarmatosítás, a kaviárcitromfák nagy részét elpusztították az erdőirtások miatt. Néhány fának azonban sikerült túlélnie, ennek köszönhetően terjedt el újra a termesztése és a felhasználása.
Finger lime-nak, vagyis ujjlime-nak is nevezik az alakja miatt, és többféle színben létezik: zöld, sárga, lila, rózsaszín, élénkvörös.
A benne lévő kaviárra emlékeztető kis bogyóknak olyan az íze, mint a lime-nak: savanykás és fűszeres. Jól illik a halakhoz, a salátákhoz, a tenger gyümölcseihez, az édességekhez, szószokhoz, dzsemekhez, de akár fagylaltok vagy italok is készülhetnek belőle.
Önmagában is fogyasztható persze, de leginkább desszertek és ételek díszítéséhez, illetve köretként és fűszerként használják – mint a hagyományos lime-ot vagy citromot.