A növények gazdag vitamin-, nyomelem- és enzimforrások. Ezzel biztosítják a jó emésztést, a fontos tápanyagok bejutását a szervezetbe, valamint azok helyes felszívódását is.
A növényi táplálékoknak magas a rosttartalma, mely elősegíti a salakanyagok megfelelő időben való távozását.
A növényi étrend lúgosító hatása biztosítja az egészséges sejtélet számára optimális feltételeket, ezzel szemben a vegyes étrend hatására kialakuló savas közeg a különböző kórokozók elszaporodásának melegágya.
Emellett a szervezet elsavasodásának következményei hosszú távon a csontritkulás, az idegbántalmak, a reumatikus fájdalmak, de a rákos sejtek is könnyebben szaporodnak savas közegben. Nagyon fontos tehát hogy biztosítsuk a szervezetben a lúgos közeget, és
erre a legalkalmasabb a minél több nyers ételt tartalmazó, tisztán növényi étrend.
A növényi étrend egyik bizonyított következménye az immunrendszer megerősödése.