A soványság önmagában nem kóros állapot. Az étvágytalanság egészséges embernél a megfelelő étrend és az étkezési időpontok betartása mellett igen ritkán fordul elő. Viszont a rendszertelen étkezés, az étkezéseken felül fogyasztott édességek rontják az étvágyat. A szellemi túlterhelés, mozgáshiány, vagy a levegőn való tartózkodás hiánya is kedvezőtlenül befolyásoló tényezők. A túlzott cukrozást és
sózást a hízókúra folyamán sem kell túlzásba vinni.
Az ételek dúsítása különböző tápanyagokkal is történhet. Léteznek ízesített és ízesítés nélküli tápszeritalok, tápszerporok. Ezeket főzelékekbe, mártásokba, palacsintába, turmixokba ajánlott keverni.
A hízáshoz ajánlott az izmokat erősíteni. A soványság a legtöbb esetben az egyén alkatától is függ. Általában a soványságot a különböző szervi vagy mentális problémák okozzák. Ilyen az állandó stressz, a nyugtalanság, a pánikba esés, sőt maga a félelem is soványsághoz vezethet.
A napi energiaszükséglet egyénenként igen eltérő lehet, s számos tényezőtől függ: az alapanyagcserétől, a nemtől, a kortól és a testi aktivitás mennyiségétől. Különböző irányszámok figyelembevételével azonban mindenki kiszámolhatja a saját maga számára minimálisan szükséges napi mennyiséget.
Alapvetően érvényes, hogy egykilónyi hízás érdekében a normál mennyiséghez (férfiak esetében átlagosan 2900 kcal, a nőknél 2300 kcal) képest 7000 kcal-val van többre szükségünk. A 7000 kcal kéthetes periódusra elosztva napi 500 pluszt jelent, így a férfiaknak napi 3400, a nőknél 2800 kcal az előirányozott.
Ha pár nap elteltével sem akar többet mutatni a mérleg, akkor sem szabad feladni, hanem
végig kell csinálni, s a kéthetes időszak végére már ott is lesz az áhított hízás. A legtöbben ott
követik el a hibát, hogy nagyon gyors sikerekre számítanak, ám amikor az elmarad, egyből
feladják, és visszatérnek a régi táplálkozási szokásaikhoz.
Az egészséges és kalóriában gazdag étkezések mellett a sportolás is hozzájárulhat a testsúlygyarapodáshoz. A következő tippek betartásával garantált a siker:
Tippek:
1.Kiegyensúlyozott étkezés
Az arányok megfelelő megválasztása meghálálja magát: a magas kalóriatartalmú hozzávalók
mellett nem feledkezhetünk meg a friss zöldségekről és gyümölcsökről sem. Ezzel a napi vitamin- és ásványianyag-bevitelt is elintézhetjük. Az étlapról ugyanakkor nem hiányozhat a burgonya, a rizs, a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, vagy a tejtermékek sem.
2.Több étkezés
A nagy étkezések mellett kétóránként apróbb étkezések beilleszthetők a napirendbe. Így a főétkezésekkel együtt naponta 5-6 evésre kerül sor. A tejszínes joghurtok, a müzliszeletek kiválóan alkalmasak az éhség gyors csillapítására.
3.Egészséges zsírok
Az ételek elkészítéséhez a jó minőségű növényi olajok (olíva-, napraforgó- vagy repceolaj) ajánlottak. Nem maradhatnak el a zsírosabb halfajták sem, mint a lazac, a hering vagy az angolna.
4.Étvágyfokozás
A legkülönbözőbb ingerek alkalmasak arra, hogy növeljék éhségérzetünket. Tegyünk íróasztalunkra némi egészséges nassolnivalót: diót, mogyorót, és hasonló csonthéjasokból mixelt diákcsemegét.
5.Édes ételek
Az édesítőszerek okos megválasztásával is extra kalóriákhoz juthatunk: a szőlőcukor különösen kalóriában gazdagnak számít, ám csak fele olyan édes, mint a normál cukor. Következésképpen többet is kell használnunk belőle.
6.Kellő mennyiségű folyadék
Napi két-három liter folyadék fogyasztása ajánlott. A tejes turmixok, gyümölcslevek vagy a kakaó állandó helyet kaphat az étlapon.