Zakuszka őszre, télre

zakuszka
Vágólapra másolva!
A zakuszka eredetileg Örményországból vagy Grúziából származó, de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű, kenyérre kenhető, különféle zöldségekből és paprikából készült krém, amely felhasználható az ételek ízesítésére, illetve tésztaételekhez is hozzáadott mártásként.
Vágólapra másolva!

HOZZÁVALÓK


5 kg padlizsán
3 kg piros húsú paprika
2 kg vöröshagyma
4 db kis paradicsomkonzerv
ételízesítő
babérlevél
őrölt feketebors

kb. 1 liter olaj
szalicil

Elkészítése:

zakuszka Forrás: Táfelspicc

Az egész padlizsánt 180-200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a héja megszenesedik. Ezután kikaparjuk a héjából, majd a felaprított hagymával és a felkarikázott paprikával együtt egy aprítógépben ledaráljuk.

Egy nagyobb lábosban, kis lángon feltesszük főni a padlizsánt. Meglocsoljuk az olajjal, megsózzuk, megborsozzuk, ízlés szerint megfűszerezzük az ételízesítővel és a babérlevéllel, majd hozzáadjuk a paradicsomkonzerveket. Addig főzzük, amíg az ízek összeérnek, és krémes állagot kap a zakuszkánk. Közben sűrűn kevergetjük.

Amikor kész, tiszta üvegekbe töltjük, kevés szaliciltteszünk a tetejére, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Pirítóssal kínáljuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!