HOZZÁVALÓK
5 kg padlizsán
3 kg piros húsú paprika
2 kg vöröshagyma
4 db kis paradicsomkonzerv
ételízesítő
babérlevél
őrölt feketebors
só
kb. 1 liter olaj
szalicil
Elkészítése:
Az egész padlizsánt 180-200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a héja megszenesedik. Ezután kikaparjuk a héjából, majd a felaprított hagymával és a felkarikázott paprikával együtt egy aprítógépben ledaráljuk.
Egy nagyobb lábosban, kis lángon feltesszük főni a padlizsánt. Meglocsoljuk az olajjal, megsózzuk, megborsozzuk, ízlés szerint megfűszerezzük az ételízesítővel és a babérlevéllel, majd hozzáadjuk a paradicsomkonzerveket. Addig főzzük, amíg az ízek összeérnek, és krémes állagot kap a zakuszkánk. Közben sűrűn kevergetjük.
Amikor kész, tiszta üvegekbe töltjük, kevés szaliciltteszünk a tetejére, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Pirítóssal kínáljuk.