Most, hogy hidegre fordult az idő, és a lelkünk sincs éppen a legjobb állapotban. Épp itt az ideje, hogy finom, otthonos, megszokott ízekkel kényeztessük magunkat, mintegy vigasztalásul.
A legjelentősebb pezsgőverseny, a CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) szakértő zsűrije minden évben az aranyérmesek közül választja ki a legkiemelkedőbb tételeket. Ezúttal 9 világbajnokot, 14 nemzeti bajnokot és 11 regionális győztest hirdettek.
A Kreinbacher Birtok képviselői a legjobb hazai pezsgőnek szóló National Champion – Best Hungarian Sparkling Wine díjjal térhetnek haza. A somlói birtok most harmadik alkalommal érdemelte ki ezt a címet.
Ősszel az egyik kedvenc alapanyagunk a sütőtök. A belőle készült pürével bármit ízesíthetünk a palacsintától kezdve a kávén át a különböző süteményekig. A tökös torta szerecsendióval megszórt tejszínhabbal a tetején például annyira finom, hogy számunkra ez az év desszertje.
A legtöbb aszalt gyümölcs cukor- és kalóriatartalma túl magas, ugyanakkor mérsékelt fogyasztás esetén számos egészségügyi előnnyel járnak. A mazsola például egy kiváló példa erre. Nemcsak alapvető tápanyagokban gazdag, de egy rendkívül sokoldalú alapanyag is.
A mazsola élelmi rostban gazdag, ami hozzájárul az egészséges emésztéshez és a teltségérzethez. Emellett javíthatja a koleszterin- és vércukorszintet is. A roston kívül antioxidánsokat is tartalmaz, továbbá kalcium, vas, magnézium, kálium, foszfor és szelén is van benne.
A fokhagymareszelőkkel általában egy baj van. A fokhagyma beszorul a kis rések közé és úgy kell kiütögetni vagy kikaparni belőle. A következő trükk szerencsére kiküszöböli ezt és még új eszközt sem kell vennünk hozzá.
A kimcsi vagy kimchi a koreai savanyú káposzta, egy fermentált, erjesztett finomság, amelynek számos egészségügyi előnye van. A fermentálás, vagyis erjesztés egy baktériumok vagy gombák segítségével zajló folyamat. Ezek a szervezet számára értékes tápanyagokat állítanak elő.
A kimcsiben található probiotikumok segíthetnek az immunrendszerünk egészségének megőrzésében. Egy 2014-es kutatás szerint például szinte bármilyen megbetegedéssel szemben védelmet nyújthatnak a megfázástól a rákig.
Az élesztő fogyasztása is jótékonyan hat a szépségre is, azonban csak akkor, ha nyersen fogyasztjuk, tehát hiába ennénk kelesztett tésztát, az nem segít. Üres gyomorra együk, reggel vagy este, hetente egy negyed kockányit.
A reggeli legtöbbször kimerül a rántottában, a pirítósban, a bundáskenyérben és a különböző szendvicsekben. Nincs is ezekkel semmi gond, viszont egy idő után meglehetősen unalmasak. Ezért három olyan receptet is hoztunk, amellyel felrázhatjuk a reggeleket.
A kamra a ház egy rendkívül kaotikus helyisége. Akárhogy próbáljuk rendben tartani, valahogy mindig eluralkodik ott a káosz. Pedig csupán néhány szervezési tippre és egy kis odafigyelésre lenne szükség, hogy egy tiszta és rendezett helyiségbe lépjünk be.
A sült csirke roppant egyszerűen elkészíthető fogás, hiszen nincs szükség hozzá sem különleges eszközökre, sem pedig nehezen beszerezhető hozzávalókra. Viszont amennyire egyszerűnek tűnik összedobni, annyira könnyű elrontani.