Két napig készül a legfinomabb kalács
![kalács](https://cdn.origo.hu/2023/12/j-pvSR_EyfMW6F3FeNMdpRmQZkp1Mf6e0npVnMIwAa4/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzdiZTU5MTU0OTQwOTQ0Y2ViZjU2OWZlOWNmZmI5ZTIy.webp)
Hozzávalók:
Elkészítés:
Az első nap egy robotgéppel keverjünk össze 130 g lisztet az élesztővel, a cukorral és a sóval. Ezután adjuk hozzá a vizet és dolgozzuk össze a tésztát.
Kezdjük el egyesével hozzáadni a tojásokat folyamatos keverés mellett. Csak akkor üssük bele a következőt, ha az előzőt már jól eldolgoztuk.
Vegyük alacsonyabbra a sebességet és adjunk hozzá 260 g lisztet két részletben folyamatos keverés mellett.
Vágjuk apró kockákra a vajat, majd folyamatos keverés mellett ezt is dolgozzuk bele a tésztába. Ezután öntsük hozzá a maradék lisztet szintén két részletben és addig keverjük, míg a tészta rendesen összeáll.
Fedjük le és hagyjuk állni szobahőmérsékleten 3 órát.
Keverjük át egy gumispatulával, azután tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
A második napon osszuk a tésztát két egyenlő részre és tegyük enyhén lisztezett felületre. Hengereljük, mint egy szivart, azután nyújtsuk ki hosszanti irányban.
Vágjuk be három helyen egyenlő távolságra egymástól, majd fonjuk össze a tésztaszárakat. Tegyük egy kivajazott sütőedénybe, fedjük le fóliával és hagyjuk pihenni 2-3 órát.
Ezután süssük 180 fokon 37-40 percig.
A maradék 10 g cukrot keverjük össze egy kis vízzel, majd amint megsült a kalács, kenjük meg a cukros vízzel.
Hagyjuk kihűlni a kalácsot, azután tálaljuk vajjal vagy lekvárral.