Két napig készül a legfinomabb kalács

kalács
Vágólapra másolva!
Ugyan mi eshetne jobban egy hideg reggelen, mint egy szelet puha kalács házi lekvárral megkenve és forró teával tálalva? Nekünk ebben a percben semmi más nem jut eszünkbe. Ahhoz azonban, hogy a legfinomabb kaláccsal indítsuk a napot, el kell lesnünk a következő receptet – még akkor is, ha két napig tart.
Vágólapra másolva!
Forrás: Shutterstock

Házi kalács

Hozzávalók:

  • 6 szobahőmérsékletű tojás
  • 230 g szobahőmérsékletű vaj
  • 620 g liszt
  • 9 g aktív száraz élesztő
  • 50 g cukor
  • 8 g só
  • 120 ml meleg víz
  • 10 g cukor

Elkészítés:
Az első nap egy robotgéppel keverjünk össze 130 g lisztet az élesztővel, a cukorral és a sóval. Ezután adjuk hozzá a vizet és dolgozzuk össze a tésztát.
Kezdjük el egyesével hozzáadni a tojásokat folyamatos keverés mellett. Csak akkor üssük bele a következőt, ha az előzőt már jól eldolgoztuk.
Vegyük alacsonyabbra a sebességet és adjunk hozzá 260 g lisztet két részletben folyamatos keverés mellett.
Vágjuk apró kockákra a vajat, majd folyamatos keverés mellett ezt is dolgozzuk bele a tésztába. Ezután öntsük hozzá a maradék lisztet szintén két részletben és addig keverjük, míg a tészta rendesen összeáll.
Fedjük le és hagyjuk állni szobahőmérsékleten 3 órát.
Keverjük át egy gumispatulával, azután tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
A második napon osszuk a tésztát két egyenlő részre és tegyük enyhén lisztezett felületre. Hengereljük, mint egy szivart, azután nyújtsuk ki hosszanti irányban.
Vágjuk be három helyen egyenlő távolságra egymástól, majd fonjuk össze a tésztaszárakat. Tegyük egy kivajazott sütőedénybe, fedjük le fóliával és hagyjuk pihenni 2-3 órát.
Ezután süssük 180 fokon 37-40 percig.
A maradék 10 g cukrot keverjük össze egy kis vízzel, majd amint megsült a kalács, kenjük meg a cukros vízzel.
Hagyjuk kihűlni a kalácsot, azután tálaljuk vajjal vagy lekvárral.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!