Télen anyagcserénk lelassul, így a szervezetünkbe kerülő mérgeket és a salakanyagokat sem tudja eltávolítani. Ezek megbontják a belső egyensúlyt, sejtszinten akadályozzák az oxigén- és tápanyagellátást, ami az energiatermelésre is kihat, nem csoda, ha teljesítőképességünk csökken, és fáradtnak érezzük magunkat.
Egy két-három hetes kúra azonban már észrevehetően jó hatással van közérzetünkre.
A szezonálisan beszerezhető, vitamindús zöldségekből, gyümölcsökből könnyen készíthetünk könnyű, energetizáló ételeket. Lássuk, mi az, ami alkalmas erre!
Szinte minden gyümölcs jó méregtelenítésre.
Csupán a banánnal és a sárgadinnyével kell vigyázni – ezeket inkább önmagukban együk, minimum 2 órával főétkezés előtt.
Az aszalt gyümölcsökkel is legyünk óvatosak – maximum egy marék jöhet naponta! Méregtelenítő napokon együnk meg inkább 5 különböző nyers, friss és szezonális gyümölcsöt – íme néhány: alma, barack, áfonya, szőlő, körte, ananász, cseresznye, meggy, kivi, grapefruit, mangó, szilva, ribizli, eper, szeder, málna és erdei bogyósok.
Minden zöldség alkalmas méregtelenítésre – ez lehet friss vagy fagyaszott, de lehetőleg legyen bio és
szezonális. Együnk meg naponta minimum 5 különböző zöldséget, ha lehet, nyersen vagy párolva
Íme néhány ideális zöldség: articsóka, avokádó, hüvelyesek (babok, borsók), lencsefélék, cékla, hagyma (vörös, új, lila, póré), uborka, paprika (zöld, sárga, piros), karalábé, karfiol, sárgarépa, batáta (édesburgonya), kukorica, káposztafélék (vörös, kel, fejes), sütőtök, burgonya, tök, cukkini, retek, saláta, zellergumó, zellerszár, fehérrépa, pasztinák, édeskömény gumó, cikória, spárga, spenót, fokhagyma és brokkoli.
Méregtelenítés alatt jobb, ha elfelejtjük a búzalisztet, jöjjenek inkább a következő gabonafélék: cukor nélküli zabpehely, zabkorpa, köles, csicseriborsóliszt, barnarizs-liszt, hajdinaliszt, tönkölybúzaliszt, árpaliszt, szójaliszt, kukoricaliszt, polenta (kukoricadara), meg persze a felsorolt lisztekből készült szárított tészták.
Vannak olyan fűszerek is, amiket érdemesebb ilyenkor használni a megszokott helyett. Lássuk ezeket is:
Fűszernövények – petrezselyem, koriander, bazsalikom, kakukkfű, kapor, rozmaring, medvehagyma, snidling, majoránna, oregánó és zsálya.
Fűszerek – chili, gyömbér, ázsiai citromfű (citromcirok), őrölt fahéj, koriandermag, kurkuma,
szerecsendió, ánizs és szegfűszeg,
Diók, mogyorók, magok – tökmag, napraforgómag, lenmag, kendermag, dió, mogyoró,
földimogyoró, brazil dió, pisztácia, mandula és kesudió.
Nagyon fontos az is, hogy mit ne együnk ilyenkor. Tisztítókúrák idején
kerüljük az alkohol-, koffein-, só-, finomítottliszt- és cukorfogyasztást.
Érdemes a lehető legtöbb vizet meginni, ez lehet akár 2,5-3,5 liter egy nap. Vegyük figyelembe ugyanakkor azt is, hogy szervezetünk a káros salakanyagokkal folyamatosan telítődhet, ezért tulajdonképpen jobb, ha az étrendünkre egész évben figyelünk, nem hagyjuk csak a kúrákra a testünk megtisztítását. A táplálkozásunk megváltoztatásával megőrizhetjük jó közérzetünket, anélkül, hogy drasztikus megoldást választanánk.