Kutatások szerint a mindennapokban a magyar felnőttek háromnegyede cukorral, harmada pedig édesítőszerrel édesít.
Cukrot leginkább sütéshez, főzéshez használnak, míg az édesítőszert jellemzően italokba teszik.
Pedig a sütemények sem elképzelhetetlenek cukor nélkül! Ennek bizonyítására Iklódi Dóra, a Cukormentes örömök című könyv szerzője, három húsvéti desszertet álmodott meg, amelyhez sem cukor, sem különösebb konyhai gyakorlat vagy kézügyesség nem szükséges.
Íme az első recept!
Hozzávalók a csokis morzsához:
Hozzávalók a túrókrémhez:
Hozzávalók a narancsos réteghez:
Elkészítés:
Keverje össze a liszteket a xilittel és kakaóporral, majd morzsolja el benne a vajat. Adja hozzá a tojássárgáját, és ha szükséges, akkor a vizet is.
Gyúrjon belőle gyors mozdulatokkal sima felületű gombócot. Tekerje fóliába, és tegye a hűtőbe 30 percre.
Közben készítse el a túrókrémet: verje habosra a vajat a xilittel, majd adja hozzá a túrót és a citromhéjat.
Ha letelt a fél óra, reszelje a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süsse 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig.
Amint letelt az idő, vegye ki a sütőből, hagyja kihűlni, végül morzsolja a poharak aljára. Kanalazza rá a túrókrémet, majd készítse el a narancsos réteget is.
Keverje el pár evőkanálnyi narancsos üdítőitallal a pudingport és a xilitet. A többit forralja fel, utána keverje hozzá a pudingport. A krém pár perc alatt besűrűsödik.
Amint kész, még melegen, egyenletesen oszlassa el a túrós réteg tetején. 1-2 órát érdemes hűtőben pihentetni.
Hamarosan publikáljuk a következő receptet is. Figyelje a Táfelspicc oldalát!