Alacsony sikértartalma a felelős azért, hogy nem lehet belőle olyan laza, ropogós héjú kenyeret sütni, mint búzából, tehát a belőle készült pékáru tömörebb szerkezetű, törékenyebb – ezért is keverik búzaliszttel különböző arányban. Az sem véletlen, hogy az északi, főként skandináv országokban népszerű, hosszan eltartható ropogós, lapos kenyerek fő alapanyaga rozsliszt vagy épp a durvább szemcséjű rozsdara.
A rozsban gazdag kenyérfélék jobban telítenek, viszonylag magas élelmirost-tartalmuknak köszönhetően pedig jótékonyan elősegítik az emésztést.
Íme az igazi egyszerű olcsó rozskenyér recept:
Hozzávalók:
50 dkg rozsliszt (GL-90)
1 csomag porélesztő
1 tk só
3,5 dl víz
Elkészítés:
A száraz anyagokat, a lisztet, a sót és a élesztőt egy keverő tálban összekeverjük. Majd a vízzel felöntjük és összekeverjük. Konyharuhával letakarva, 2 órára kelni hagyjuk.
Miután megkelt, 220°C fokos sütőben alul-felül sütéssel, olívaolajjal kikent és kilisztezett jénaiban 35 percig fedővel, 5 perc fedő nélkül sütjük.