A tejtermékek csökkentik a csípős ízt. Nem véletlenül szokták mondani, hogy igyunk tejet, ha nagyon csípőset eszünk. Tej, túró, tejszín, tejföl – amelyik az ételhez illik, azt válassza. Netán egyik sem? Akkor sincs semmi gond, hiszen van még trükk a tarsolyunkban.
Ha levest, pörköltet vagy curryt készített túl csípősen, adjon hozzá még egy kevés vizet.
Növelheti továbbá a tészta vagy a zöldségek mennyiségét. A hagyma, a sárgarépa és a bab például kiválóan ellensúlyozzák az ízeket.
Szintén semlegesíti az étel csípősségét a mogyoróvaj és a mandulavaj, vagy az ecet, a citrusfélék levei és a ketchup is. Egy-két teáskanál ezekből már megmentheti az ételt.
Ha biztosra akarunk menni, adjunk hozzá egy pici mézet, cukrot vagy édesítőszert is ezek mellé.
Emellett felszolgálhatja más, egyáltalán nem csípős körettel például a pörköltet vagy felhasználhatja más ételekhez. A pörköltből vagy a csilis babból például tökéletes csőben sült egytálétel készülhet.