Ez a titkos összetevő, amitől fenséges lesz a házi pizzaszósz

pizza
Vágólapra másolva!
Ha házi pizzáról van szó, a lelke a jó mártásban keresendő. Persze a tészta is fontos, ahogy a feltétek, de a mártás hordozza magában azokat az ízjegyeket, amelyektől összefut a nyál a szánkban. Nemcsak a legfinomabb pizzaszósz receptjét hoztuk el, hanem azt a titkos összetevőt is, amely még ínycsiklandóbbá teszi.
Vágólapra másolva!

Beszéljünk a titkos összetevőről

Legyen szó a hagyományos paradicsomos szószról vagy a fehér pizzaszószról, a parmezán elengedhetetlen összetevője kell legyen. A sajt segíti a szósz besűrűsödését, íze jól kiegészíti a paradicsom aromáját.

A besameles, fehér szósz vajból, fokhagymából, tejből, parmezán sajtból és olasz fűszerekből készül.

Mindenképp reszeljük le a sajtot, úgy adjuk hozzá, azonban a kérgét is nyugodtan levághatjuk és belefőzhetjük, később majd kivesszük. Így annak az íze is visszaköszön a szószban.

Forrás: Shutterstock

A legfinomabb paradicsomos pizzaszósz

Hozzávalók:

  • 170 g paradicsompüré
  • 170 ml meleg víz
  • 1 teáskanál apróra vágott fokhagyma
  • 2 evőkanál méz
  • ¾ teáskanál hagymapor
  • egy csipet szárított oregánó
  • egy csipet szárított majoranna
  • egy csipet szárított bazsalikom
  • egy csipet őrölt fekete bors
  • egy csipet Cayenne-bors
  • egy csipet csilipaprika-pehely

Elkészítés:
Egy kis tálban kezdjük el főzni alacsony lángon a paradicsomszósz, a víz, a sajt, a fokhagyma, a méz, a hagymapor és a fűszerek keverékét.
Ne hagyjuk forrni, ugyanakkor legyen elég meleg, hogy a sajt megolvadjon benne.
Hagyjuk állni 30 percig, miután levettük a tűzről és utána kenjük a pizzára.

A legfinomabb fehér vagy besameles pizzaszósz

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 és ¼ csésze tej
  • ½ teáskanál apróra vágott fokhagyma
  • 1 teáskanál bazsalikom és oregánó
  • só és frissen őrölt fekete bors
  • 1/3 csésze reszelt parmezán sajt

Elkészítés:
Először olvasszuk fel a vajat egy közepes edényben alacsony lángon, majd keverjük el benne a lisztet.
Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tejet, azután szórjuk bele a fűszereket, a sót és a borsot ízlés szerint.
Főzzük, amíg besűrűsödik.
Keverjük hozzá a parmezán sajtot, addig folytassuk a keverést, amíg megolvad.
Kenjük a pizzára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!