Nyolc szempontból hasonlítjuk össze a brokkolit és a karfiolt. Az egyik a benne lévő antioxidánsok mennyisége. Az antioxidánsok természetes anyagok, amelyek megvédik a sejteket a szabad gyökökkel szemben, amelyek szerepet játszanak olyan krónikus betegségek, mint a rák és a szívbetegségek kialakulásában.
Ebből a szempontból mindkét zöldség kiemelkedő, ötcsillagos.
Ugyanakkor, ami a kalciumot illeti, már más a helyzet. Bár mindkettő szerény mennyiségű kalciumot tartalmaz, ugyanakkor a brokkoli valamivel többet: 100 g nyers brokkoli fedezi a felnőttek javasolt kalciumszükségletének 4%-át. Ugyanannyi mennyiségű karfiol viszont ennek csak a felét.
A kalóriatartalomban is van eltérés: 100 g brokkoli 34 kalóriát tartalmaz, míg 100 g karfiol csak 24-et. Továbbá a brokkoli jelentős mennyiségű A-vitamint tartalmaz, amely a szem és az immunrendszer egészségéhez is hozzájárul. A nyers karfiolban ugyanakkor nincs A-vitamin, a főtt karfiolban is csak kis mennyiség.
Egy közepes méretű nyers sárgarépa 509 mikrogramm A-vitamint tartalmaz, ezzel szemben 100 g főtt karfiol mindössze 1,5 mikrogrammot.
A B-vitamin valójában egy gyűjtőszó, ide tartozik a B1-vitamin, B2-vitamin (riboflavin), B3-vitamin (niacin), B5-vitamin, B6-vitamin, B7-vitamin, B9-vitamin (folát), B12-vitamin. A brokkoli kiváló forrása a B9-vitaminnak, 100 g belőle az ajánlott napi mennyiség 14%-át biztosítja. Ezzel szemben 100 g karfiol mindössze 10%-át, emellett viszont tartalmaz B6-vitamint.
100 g nyers brokkoliban körülbelül 89 milligramm C-vitamin van,
míg ugyanazon mennyiségű karfiolban csak 48 milligramm. Látható, hogy a karfiolhoz képest a brokkoli jobb választás C-vitamin tekintetében.
Mindkét zöldség tartalmaz továbbá K-vitamint, ugyanakkor a brokkoli jóval többet: 100 g brokkoli fedezi az ajánlott napi K-vitamin-szükséglet 127%-át, míg 100 g karfiol csak a 20%-át. Ebben az esetben is a brokkoli nyert.
Mindkettő kiváló rostforrás, ám a brokkoli ebben az esetben is nyer, hiszen 100 grammban 2,4 gramm rost van, a karfiol esetén ez a szám csak 2,1 gramm.
Összességében elmondható, hogy a tápanyagok szempontjából a brokkoli kiváló alapanyag, bár a karfiol is jó. Bármelyiket is választjuk, nem fogunk mellényúlni. Mindenesetre a brokkoli összességében egészségesebb választás.