Innováció 2020 címmel rendeznek izgalmas borkonferenciát Budapesten, március 6-án. A rendezvényen a legújabb technológiákról és fejlesztésekről lesz szó. Dr. Tomor Tamás, a Debreceni Egyetem igazgatója és tudományos főmunkatársa arról tart előadást,
hogyan használhatja az ágazat a drónokat, a repülőket és a műholdakat
„Távérzékelési módszerek és eszközök a szőlészetben" címmel. A Sepp Moser Birtok tulajdonosa, Nikolaus Moser a saját tapasztalatai alapján az innováció és a hagyományos alapok kapcsolatáról beszél majd, de a szervezők várakozásai szerint rendkívül érdekes lesz a Csányi Pincészet példája arról,
hogyan lehet több száz hektáron precíziós gazdálkodást folytatni önvezető traktorokkal és a legnagyobb hatékonyságot célzó szoftverekkel.
Ezekről Nagy Roland szőlész beszél majd. Oláh István, a D-Tag operatív igazgatója a borral kapcsolatos új generációs piackutatásról, a közösségi médiaelemzésben rejlő lehetőségekről tart előadást, Kiss Edina, a Viventions cég magyar menedzsere pedig bemutatja a borok zárásának területén tapasztalható innovatív fejlesztéseket. Megtartják a hagyományos kerekasztal beszélgetést is, amelyen minden évben rendkívül érdekes témákról van szó. Az idei vendégek: Bárczi-Elek Ágnes, az Auchan beszerzési igazgatója, Harmath Csaba, gasztronómiai szakértő, a Borkollégium oktatója, Unger Zsolt, az Unger and Partners marketingszakembere és Wolf András, a New York Kávéház és Salon Étterem séfje. A témavezető Rókusfalvy Pál.
A szervezők azért az innovációt választották a borkonferencia témakörének, mert úgy látják, hogy
rendkívüli módon felgyorsult a technológiai fejlődés minden területen, egyik napról a másikra jelennek meg korábban soha nem látott fejlesztések, új digitális megoldások, amelyek a szőlészet, borászat, a jog és a marketing területén is működnek.
Szerintük életbevágóan fontos, hogy ez az ágazat is a megfelelő, hosszú távon is jól működő megoldásokat válassza, jó válaszokat adjon a jelen kérdéseire, hogy hatékonyan használhassa ki korunk végtelennek tűnő lehetőségeit. A Borkonferenciát a kezdetektől szakmai partnerségben rendezik meg az Agrárminisztériummal, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával, dr. Prónay Bence és Rókusfalvy Pál társszervezésében.
A teljes program itt olvasható.
Másnap, március 7-én pedig egy nagyon különleges, exkluzív borkóstolót rendez a Vinum Praemium Alapítvány, a nagysikerű Borászok Borásza Kóstoló Kört, Budapesten. Az egyedülálló eseményen
a Kárpát-medence 50 legjobb borásza,
azaz a Borászok Borásza díj jelöltjei, valamint a díj eddigi győztesei tartanak szakmai kóstolót, amelynek második felét nyilvánossá teszik, amelyre korlátozott számban bárki elmehet. Ez azért is különleges, mert
ritka az ilyen alkalom, amikor Magyarország összes régiójából a legjobbak találkozni tudnak
és eszmét cserélhetnek, kóstolhatnak.
A rendezvény része a Borászok Borásza választási mechanizmusának is, hiszen részben ezen kóstolások alapján döntik majd el, hogy idén ki lesz a Borászok Borásza, a jelöltek ugyanis itt adják le elsőkörös szavazataikat.
Minden borász legfeljebb három, a pincészetet leginkább jellemző tétellel mutatkozhat be.
A Kóstoló Kör délelőttjén ez a szakmai rész nem nyilvános. Délután viszont 14.00 és 17.00 óra között, akik időben regisztrálnak, és jegyet igényelnek az eseményre, ott lehetnek.
Idén ráadásul a Borászok Borásza Kóstoló Kör megalkotói a Gyengébb? Nem! Nőnapi Kóstoló szervezőivel szoros együttműködésben, egy napon rendezik meg a két eseményt. Az első 50-50 jelentkező kedvezményes áron mindkét kóstolón részt vehet. Ezzel a közös jeggyel az 50 legjobb borász és a 35 legjobb női borász italait lehet megkóstolni.
A rendezvényről itt vannak részletek.