5 ok, miért együnk rendszeresen szezámmagot

szezámmag
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy a szezámmag milyen apró, meglehetősen erős. Legalábbis, ami az egészségre gyakorolt hatását illeti. Ugyanis kiváló rostforrás, gazdag fehérjében és csökkentheti a koleszterinszintet. Íme öt ok, amiért érdemes rendszeresen fogyasztani.
Vágólapra másolva!

1. A Critical Reviews in Food Science and Nutrition és a British Journal of Nutrition folyóiratban közzétett tanulmányok szerint a szezámmag segíthet csökkenteni a koleszterinszintet. Egy önkéntesekkel végzett vizsgálat is alátámasztotta ezt: azoknak a résztvevőknek,

akik naponta 40 gramm szezámmagot fogyasztottak, 10%-kal csökkent a rossz koleszterinszintjük.

2. A szezámmag rostban gazdag, a rostok pedig elengedhetetlenek az emésztőrendszer és a bél egészsége szempontjából.

Forrás: Shutterstock

3. Növényi fehérjékben is gazdag, ezek szintén nélkülözhetetlenek az általános egészség szempontjából. Nemcsak az izmok, hanem a hormonok alkotóeleme is.

4. Mivel a szezámmag kiváló magnéziumforrás is, így segíthet csökkenteni a vérnyomást. Emellett antioxidánsokat is tartalmaz.

5. Hozzájárulhat a csontok egészségéhez. Nemcsak magnézium, hanem mangán, cink és kalcium is van benne.

Próbálja ki a következő receptet!

Szezámmagos müzliszelet

Hozzávalók:

  • 2 csésze szezámmag
  • ½ csésze mandula
  • ½ csésze kókuszpehely
  • ½ csésze tahini
  • 1/3 csésze méz
  • ¼ csésze kókuszolaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csipet só

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a mandulát, a kókuszt, a szezámmagot és a sót.
Öntsük bele az olajat, a mézet, a tahinit és a vaníliát.
Forgassuk jól össze, majd öntsük a keveréket egy kisebb tepsibe.
Egy spatulával nyomkodjuk bele jól a keveréket, fedjük le az egészet és tegyük a fagyasztóba egy órára.
Vágjuk fel szeletekre és fogyaszthatjuk is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!