A híres svéd húsgolyók receptje tejszínes szósszal

húsgolyó
Vágólapra másolva!
Hiányoznak kedvenc éttermi fogásaink? A jó hír, hogy ezeket az ínycsiklandó ételeket otthon is bármikor elkészíthetjük. Vegyük például a svéd húsgolyók receptjét, amelyet a tejszínes szósz tesz olyan tökéletessé. Amint behunyjuk a szemünket az első falatnál, látjuk magunk előtt a gyertyafényt, a kedvenc éttermünk berendezését, a pincért, ahogy odalép hozzánk, hogy megkérdezze, finom-e az étel, halljuk a zenét, az emberek duruzsolását és érezzük az illatokat. Próbáljuk ki! Készítsük el még ma ezt a receptet!
Vágólapra másolva!
Húsgolyó. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Svéd húsgolyók

Hozzávalók a húsgolyókhoz:

  • 500 g marhahús
  • 250 g sertésborda
  • 1 apróra vágott hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 5 evőkanál tej
  • só és bors

Hozzávalók a tejszínes szószhoz:

  • olaj
  • 40 g vaj
  • 40 g liszt
  • 150 ml zöldségleves alaplé
  • 150 ml marhahúsleves alaplé
  • 150 ml tejszín
  • 2 tesákanál szójaszósz
  • 1 teáskanál Dijon-mustár

Elkészítés:
Keverjük össze egy tálban a darált húsokat, a feldarabolt hagymát, az összetört fokhagymát, a zsemlemorzsát, a tojást és a tejet.
Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint a keveréket, dolgozzuk össze és formázzunk belőle gombócokat.
Tegyük egy tányérra, fedjük le és tegyük 2 órára a hűtőbe.
Amint letelt az idő, süssük ki olajban, majd tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsire és 180 fokon süssük még 30 percig.
A szósz elkészítéséhez olvasszuk meg a vajat és keverjük hozzá a lisztet.
Keverjük folyamatosan, majd adjuk hozzá az alapleveket, a tejszínt, a szójaszószt, a mustárt és egy kis olajat.
Főzzük és keverjük addig, amíg besűrűsödik.
Tálaljuk a húsgombócokat a szósszal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!