Az American Cardiology College Journalban közzétett tanulmány szerint a csípős ételek, különösen a csilipaprika az egészség és a hosszú élet titka.
Ezt már amerikai, brit és kínai kutatók is alátámasztották,
most azonban az olaszok is megtették ugyanezt. Érdekes, hogy úgy vélik, a csilipaprika véd a halálos megbetegedésektől függetlenül attól, hogy valaki egészségesen táplálkozott-e vagy nem.
Érdekes tény, hogy a halálozási kockázatok elleni védelem nem függött az egyén étrendjétől. A csilipaprika azt is védi, aki betartja az egészséges étrend szabályait, és azt is, aki kevésbé táplálkozik egészségesen
– mondta Marialaura Bonaccio, az IRCCS Neuromed kutatója és a tanulmány vezető szerzője.
Visszatérve az amerikai, a brit és a kínai kutatásokra: 2015-ben megállapították, hogy azok körében, akik rendszeresen ettek csípős ételeket és csilipaprikát, 14%-kal csökkent a korai halálozási kockázat.
Pontosabban, ritkábban haltak meg szívbetegségben, rákban és légúti betegségekben, mint azok, akik ritkán ettek csípős ételeket. A résztvevők többsége friss és szárított csilipaprikát evett általánosságban.
Bonacciót és embereit érdekelte ez a kapcsolat, ezért készítették el a saját vizsgálatukat Olaszországban, 22811 ember részvételével. Ők is megállapították azt, amit előttük: azok, akik rendszeresen ettek csilit, kisebb eséllyel haltak meg szív- és érrendszeri, vagy agyi megbetegedésben.
Az évszázadok során mindenféle jótékony hatást összekapcsoltak a chilipaprika fogyasztásával, leginkább anekdoták vagy hagyományok alapján
– mondta Licia Iacoviello, a kutatás szenior szerzője.
És most, amint azt Kínában és az Egyesült Államokban is megfigyelték, tudjuk, hogy a capsicum-fajok megvédhetik az egészségünket.
A chilipaprikának számos fajtája létezik, de ezek mindegyikéhez hasonló egészségügyi előnyök kapcsolódnak.
1. A csili hatóanyaga, a kapszaicin felgyorsíthatja az anyagcserét, a testünk több kalóriát éget el. Így segíthet a fogyásban.
2. A kapszaicin csökkentheti a vérnyomást.
3. Javíthatja a hangulatot is azáltal, hogy fokozza a szerotonin termelését. Ez az agyi vegyület szabályozza a hangulatot, az étvágyat, emésztést, az alvást, a memória működését és a szexuális funkciókat.
4. Antioxidáns-tartalma megvédheti szervezetünket a szabad gyökök okozta káros hatásoktól.
5. A kapszaicin immunerősítő is.
A csilifogyasztás esetében is a mértékletesség a kulcsszó. Tény, hogy a csili hozzájárulhat a savas refluxhoz és az általános gyomorirritációhoz, ami bár kellemetlen, mégsem okoz valódi károkat.
Ám a NYU Langone Medical Center szerint a mustár és a torma sokkal jobban irritálja a gyomrunkat, mint a chili.
Az erőspaprika gyomorégést válthat ki azoknál, akiknek általában nem tartozik bele az étrendjükbe, és az emésztést is megzavarhatja, ám amint a szervezet megszokja, a kellemetlen mellékhatások is enyhülhetnek.
A nagy mennyiségben és rendszeresen fogyasztott chili azonban valóban okozhat károsodást a gyomorban és a bél nyálkahártyáján. Ám naponta egy-két szelet a szendvicsen, egy adag csípős lecsó vagy omlett biztosan nem okoz maradandó károkat.